Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.03.16. 16:17

Az idei Tőkés–díjas Makovecz Imre építész

<p>Kisvárdán 1989–ben hozták létre a Tőkés László Alapítványt. Lengyel Szabolcs kuratóriumi elnök, tájékoztatása szerint, a kuratórium évenként egy egyéni díjat ad át a magyarság érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek.</p>

– Mint minden évben, most is jelentős vita előzte meg az egyéni díjra vonatkozó döntésünket– mondta Lengyel Szabolcs. Ennek értelmében a XVIII. Tőkés–díjat, Makovecz Imre, Kossuth–díjas, a Corvin–lánc tulajdonosa, Prima Primissima díjas, magyar építész, a magyar organikus építészet egyik jelentős képviselője kapja.

Kettős ünnep

Az idei díjátadás sem a szokásos lesz. Nem az elmúlt évek hagyományait követik, hanem március 21–én adják át az elismerést a Kisvárdai ReformátusTemplomban délután 15 órától. Hiszen 1990. február 12–én volt Kisvárdán Tőkés László első látogatása, amely a temesvári illetve a román forradalmat követően történt. Ennek a harcnak egyértelműen Tőkés László meghatározó személyisége, vezéralakja volt. Az Ő szerepe nélkülözhetetlen a határon túli magyarság, de elsősorban az erdélyi magyarság vonatkozásában. A március 21–én, a 15 órakor, a református templomban tartandó istentiszteleten (melynek keretében lesz a ceremónia) Tőkés László hirdet majd igét. Az elmúlt húsz évre tekint vissza Lengyel Szabolcs, a Tőkés László Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A Szózat hangjait követően, a laudációt Kulcsár Attila, Ybl díjas építész mondja. Ezt követően adják át az egyéni díjat Makovecz Imre építésznek. A kettős ünnep, a Tőkés László díjátadás, s emlékezés Tőkés László 20 évvel ezelőtti kisvárdai látogatására, a Himnusz hangjaival ér véget.

Az első egyéni díjat 1991–ben Gelu Pateanu román költő kapta. Ott van a díjazottak között, Sára Sándor filmrendező, Szörényi Levente zenész, Kallós Zoltán néprajzkutató, Tempfli József püspök, Nemekürti István író, Vári Fábián László költő, Orbán Viktor politikus, az egyetlen nő, Szabó Magda írónő, Bánffy György színművész, Koncsol László író, költő, helytörténész.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!