Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.12.08. 10:30

Partner települési találkozó

<p>Az Európai Unió Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatósága anyagi támogatásával, az „EURÓPA a POLGÁROKÉRT” projekt keretében testvér települési találkozót rendezett Újfehértó november elején.</p>

Újfehértó legrégebbi partnertelepülési kapcsolata, a 2009-ben 10. évébe lépő árpástói (vagy ahogy a már kialakult jó baráti, ismerősi beszélgetésekben elhangzik a három faluból: Árpástó, Omlásalja és Magyardécse - álló egy közigazgatási egységet alkotó területről érkező vendégek megkülönböztető megnevezése: magyardécsei). A kapcsolatot az árpástóiak kezdeményezték ’93 körül, melyből 1999-ben lett hivatalosan testvér települési viszony. A legfiatalabb, mint kulturális együttműködési kapcsolat az idén tavasszal jött létre a szlovákiai Ipolyság városával.

A program az Európai Unió kiemelt témái mentén szerveződött, mint például a nők szerepe a politikai életben; a kultúrák közti párbeszéd; az európai lakosság jóléte: foglalkoztatás, társadalmi kohézió és fenntartható fejlődés; sport az aktív polgárságért és a társadalmi integrációért; a kreativitás és innováció; az uniós politikák hatása a társadalmakra stb.

A találkozó programjának összeállításakor arra törekedtek a szervezők, hogy ne vesszen el a helyi közösségek, személyek közti kapcsolatok kiépítése az uniós témák tematikus megvalósítása között, ezért integráltan került ezekre sor.

A vendégek a debreceni és nyíregyházi látogatások után megismerték Újfehértó geopolitikai helyzetét és lehetőségeit. Sor került az önkormányzati rendszer, az iskola, az oktató – nevelő munka részletes megismerésére is. A Takács kerámiaüzem, a Róna Dohányfermentáló – Magyarországon egyedüli - szivarüzeme, a Zsindelyes Pálinkafőzde, Török József kőfaragó műhelyének látogatása során megismerkedtek Újfehértó vállalkozásainak egy - egy szeletével.

A pályázat fontos eleme volt a helyi közösségek megismerése, kapcsolatok kialakítása. Ezt a célt is szolgálta a Lovas Barátok Egyesület tagjainak fogatos és lovas bemutatója, ahol a jelenlévőknek is lehetősége nyílt mind lovagolni, mind fogatozni; a Tükörcserepek Amatőr Városi Színjátszó Csoport próbája Gábor Andor kabaréjeleneteiből, mely igazi nevetést csalt az arcokra; a művészeti iskola szimfonikus és a Fúvós Egyesület zenekarának, valamint és az Eszterlánc mazsorett csoportnak a próbája, ahol a hangszeres komoly és könnyedebb zene és a tánc, valamint mozgáskultúra egy újabb szeletét ismerhették meg a látogatók stb.

Újfehértó 400 éves fennállását ünnepeli a 2008-as esztendőben. A találkozó alkalmat adott arra, hogy a helyi integráló erőket, hagyományokat, historikus momentumokat bemutathatta a város, s a résztvevőket saját településük máshogy látásához segítette hozzá. Mert a kisközösségek egységéből áll a nagyobb, az állam, a nemzet. Ezek összetartástudatához nemcsak a nagy állami, vagy egyházi ünnepeket kell kötelességből megtartani, hanem igazi integráló erőként kell saját ünnepeiket kialakítaniuk. Nagyon fontos ebből a szempontból, hogy a magyarságra oly jellemző gyászos emléknapok, ünnepek megtartása mellett ezek sikerekhez kötődjenek. Ilyen alkalom Újfehértón a városnap és idén ilyen a város 400 éves említtetése.

Közös beszélgetések alkalmával került szóba a nők részvétele a politikai életben, a közéletben. A résztvevők közül egyedül Újfehértón található nő a politikai életben, vezető beosztásban, alpolgármester asszony személyében. A történelemből közismert a mondás: „Minden mögött, keresd a nőt!”. A nők részvételére nem a női emancipáció miatt van szükség, egyszerűen, mert más aspektusból látja egy nő a világot. Szerepvállalásukról eltérő elképzelései vannak a nőknek és a férfiaknak is - itthon, s külföldön egyaránt -, de alapvetően egyet értettek abban, hogy mindez elkerülhetetlen. Ennek kiváltó oka lehet az is, hogy az Európai Unió öregszik, s a férfiak száma csökken.

Vannak közös kihívást jelentő kérdések, mint a globalizáció, a tudás alapú társadalom felé való átmenet, a demográfiai változások, a be- ill. elvándorlás vagy a növekvő mértékű individualizmus.

Három olyan település találkozott, akik közül kettő egyszerre lett része az Európai Uniónak. Az egyik gazdasága prosperál és 2009-ben bevezetik az Eurót, az egységes fizetőeszközt. A másik lemaradt. A harmadik állam pedig 2007-ben csatlakozott. Ki, mit tett másképp, mire kell odafigyelni, a mindennapi emberi élet szintjén is stb. ezek megbeszélése sem maradt el – része volt az élménybeszámolókon túl a kérdések miértjének, hogyanjának.

A hideg ellenére túrázás és élményfürdőzés keretében nyílt mód a közös sport és szabadidős tevékenység eltöltésére.

Az oktatást és a kultúrát érintő kreativitás és innováció téma elsőbbséget élvez az Európa a polgárokért program keretében, ezért szakmai tapasztalatcsere, új, testvériskolai kapcsolatok felvétele, új, közös pályázatok megírása ezen és más témában… minden szóba került.

A magyardécseiek hazaérkezésük után hozzákezdtek saját pályázatuk kidolgozásához, melynek sikeres elbírálása után Újfehértó kicsinyei és nagyjai, szép számmal vehetnek majd részt egy ottani találkozón. Ipolyságon pedig, december 13-án, a hagyományos adventi hangversenyen fog fellépni a Városi Énekkar.

A találkozó megrendezését az Európai Unió Oktatási és Kulturális Főigazgatósága „Európa a Polgárokért” 2007 – 2013 Program támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!