Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.28. 10:52

Szüleiktől lopnak, majd zaciba indulnak!

<p>Korábban arról számoltunk be, hogy egy 16 éves fiú azzal zsarolta társát, hogy amennyiben nem ad neki tízezer forintot, beveri az orrát.</p>

A fiatal fiú ekkor egy zálogházi jegyet tudott csak átadni a zsarolónak. A SZON ekkor utánajárt, vajon mit keresett egy zálogcédula egy kamasznál.

Amint megtudtuk, ez korántsem ritka eset, a kamaszok gyakran adják be zaciba az otthonról csórt ékszereket.

A témával kapcsolatban egy zálogházi eladót kérdeztünk, aki meglepő információkkal szolgált a szerkesztőségünknek. Megtudtuk, hogy a fiatalok gyakorlatilag naponta visznek be ékszereket a zálogházba, körülbelül 5-10 ezer forint értékben. A zálogház alkalmazottai csak 18 évet betöltött személytől vehetnek el ékszereket, így gyakran kérik a fiatalokat, hogy irataikkal igazolják magukat. Ilyenkor két eset történhet, a fiatal vagy odébbáll, vagy megkér egy idősebb embert, - sok esetben a környező kocsmákból egy-egy alkoholistát - , hogy adják be helyettük az ékszereket. Az alkoholisták fizetsége ilyenkor legtöbbször egy pofa sör, vagy egy feles tömény ital.

A zálogházi eladó elmondta, hogy leggyakrabban a fiúk azok, akik ékszereket visznek be, de ez nem jelenti azt, hogy ők lennének többségben. A lányok igen gyakran fiú ismerőseiket kérik meg, hogy adják be helyettük az otthonról lopott családi ékszert, mert lenyúlni még van merszük, de beadni a zaciba már nincs. Mivel a zálogházi dolgozóknak nincs jogukban a zálogba adók adatainak felvétele, így nem tudják kiszűrni azt, hogy ki az, aki a saját értékeit, és ki az, aki másét adja zaciba.

Ez igen gyakran komoly összetűzésekre ad okot, mivel a csemeték hébe-hóba beismerik odahaza a tettüket, majd a szülők a zálogházi alkalmazottakat hibáztatják, amiért elvették a „drága” gyermektől az ékszereket. A dolgozók ilyenkor fel szokták világosítani a dühöngő szülőket, hogy a gyermek sok esetben sokkal rafináltabb, mint gondolnák, mivel az „idegennel beadatom a szajrét” trükköt a legtöbben már ismerik. A zálogházi dolgozók azonban, ez ellen tehetetlenek.

Ahogy a zálogházi alkalmazott rávilágított, a fiatalok leggyakrabban első éves középiskolások, akik kiszabadulnak az otthon meleg fészkéből és belebulizzák magukat az éjszakákba. Ilyenkor elkezdenek dohányozni, alkoholizálni és egy idő után elkezd kevéssé válni az otthon kapott zsebpénz. Ekkor „jobb” esetben a saját, ballagásra vagy egyéb alkalomra kapott ékszereket adják be, de sokszor fordul elő, hogy a szülők eljegyzési gyűrűit, illetve olyan ékszereket tulajdonítanak el, amelyet a szülők viszonylag ritkán viselnek.

A zálogba adott értékeket a kamaszok általában nem is tervezik visszaváltani, így nagyjából öt perces procedúra után megszabadulnak a családi ékszerektől. Ezután a fiataloknak még ennyi időre sincs szükségük ahhoz, hogy a kapott pénzt elfüstöljék, eligyák, vagy nyerőgépbe dobálják...

Kapcsolódó cikkek:

 

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!