Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.17. 10:13

Hitelválság, összedőlt autóipar... Mi az igazság?

<p>Az elmúlt bő egy hónap hírei rendszerint a nemzetközi pénzügyi és gazdasági nehézségekkel, spekulációkkal, feltételezésekkel, és valljuk be ezek valós következményeivel voltak tele. Gyakran ismételt kérdésekre válaszol a szakértő.</p>

Szaszala Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Jármű Márkaképviselők Szakmai Tagozatának elnöke válaszolt gyakran ismételt kérdésekre a hitelválsággal, az új autók vásárlásával, az autógyárak bezárásával kapcsolatban.

1. Hogyan fog alakulni a havi törlesztésem, ha most veszek autót?

Jelen helyzetet föl lehet arra használni, hogy nekünk előnyünk származzon belőle, mégpedig úgy hogy ha most vásárolok autót hitelre, akkor egy relatíve gyenge Ft árfolyamon teszem azt, ebből az következik, hogy ha a Ft árfolyama újra erős lesz, akkor CSÖKKEN A HAVI TÖRLESZTÉS! Eladáskor nem lesz árfolyamveszteség még akkor sem, ha újra gyenge lesz a Ft!

2. A médiában autógyárak, bezárásáról lehet hallani, valóban ilyen rossz a helyzet? Megkapom a megrendelt gépkocsimat?

Nem, a helyzet nem válságos, egy kicsit a média keze van a dologban (TV, rádió) mert nem zárnak be gyárak és mindenki megkapja a megrendelt autóját is! A valós helyzet, hogy az autógyárak hozzá igazítják a termelés volumenét a fizetőképes kereslethez, ez azt jelenti, hogy csak annyi autót szeretnének gyártani, amit valóban el lehet adni, mert mint tudjunk az elmúlt hónaptól függetlenül valamennyit csökkent a kereslet az autók iránt! A gyárak az egyedi rendeléseken túl, előre is termelnek, saját készletükre. Ezt a túltermelést állítják le.

3. Változott e a hitel elbírálása?

Banki finanszírozónknál minden a régi megszokott ügymenet szerint folyik. Semmilyen változás nem történt a hitelek elbírálásában, aki 2 hónapja hitelképes volt, az most is az!

Ugyanúgy, változatlan feltételekkel igényelhetők a hitelek. A kamatok, a jegybanki alapkamat emelése miatt, valamelyest nőnek, de ha visszaáll a normál szintre, a hitelkamatok is csökkennek majd.

4. A korábban kapott hitelkalkuláció érvényes lesz a közeljövőben aláírandó szerződéskor is?

Az 1 hónapja kalkulált hitelek havi törlesztése és a jelenlegiek között van eltérés, de a devizahiteleknél, mint tudjuk árfolyam ingadozások tapasztalhatóak, de ez az előző években is hasonló volt, mivel az árfolyam állandóan változik, így pénzügyi válságtól függetlenül új kalkuláció szükséges, ami viszont nem jelenti automatikusan, hogy nőnek a törlesztő részletek.

5. A megrendelt autók árai változhatnak a gazdasági, pénzügyi helyzet változása miatt?

Általában a megrendelt gépkocsikra árvédelem van érvényben.

6. Milyen alapú hitelt lehet, érdemes felvenni?

A bankok többsége változatlanul folyósít deviza és Forint alapú hiteleket is. A Forint alapú hitelek továbbra is magasabb törlesztő részlettel járnak. Mint a devizák.

7. Fognak e emelkedni az árak?

Márkától és tipustól függetlenül, leginkább az árfolyam-ingadozás miatt és gyári rendelés esetén lehet árnövekedés. Általában 3-4 % . Ugyanakkor figyelembe véve, hogy a nyári pozitív árfolyam miatt sok márka csökkentette listaárait, ez most azt jelenti, hogy az árak nagyjából visszatérnek az év eleiekhez.

Az érdeklődők mindenképpen kérjenek információt a kereskedésektől, akik készséggel állnak majd rendelkezésükre.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!