Szabó Máté: sérti az egyenlő méltóság elvét a Pesty Fekete Doboz egyik műsora

Budapest, 2012. október 17., szerda (MTI) – Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint sérti az egyenlő méltóság elvét a Pesty Fekete Doboz című műsor azon epizódja, amely a magyar-cigány együttélésről szól.

Szabó Máté hivatalának szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műsor “származási alapon, sztereotípiák mentén” keresi a választ társadalmi problémák létére és mibenlétére. A biztos által lefolytatott vizsgálat rámutat arra is, hogy ilyen esetekben a médiatanács köteles a törvényben biztosított hatósági eszközeivel élni.

Közleményében Szabó Máté kifejti: bár az ellenőrzés lefolytatásával a Médiatanács formálisan eleget tett alapjogvédelmi feladatának, tartalmi szempontból azonban “nem őrködött az egyenlő méltóság érvényesülése felett”, mivel a vizsgálat során nem volt figyelemmel a szociológiai, szociálpszichológiai és médiatudományi szempontokra és körülményekre.

“A bűnözés és a deviancia romakérdésként való bemutatása, a kollektív bűnösség elve egy demokratikus társadalomban semmilyen tekintetben nem fogadható el, sérti az egyenlő méltóság elvét” – hangsúlyozta Szabó Máté. Közölte: egy közszolgálati médiumban bemutatott alkotással szemben fokozott elvárás, hogy árnyalt és tényszerű megközelítésmóddal aktívan segítse elő az egyenlő méltóság érvényesülését.

A szerkesztők és műsorkészítők véleménynyilvánításhoz, önkifejezéshez való joga ezen alkotmányos kereteken belül érvényesülhet – tette hozzá.

Szabó Máté megállapította továbbá, hogy a műsorral kapcsolatban sérült a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás, illetve ehhez kapcsolódóan a közszolgálatiság követelménye is. A biztos kezdeményezte, hogy a médiatanács a jövőben fokozott szakmaisággal járjon el az egyenlő méltóság védelme érdekében.

– MTI –