Szabó Máté: magas a BKV-bérletek utólagos bemutatásának díja

Aránytalanul magasnak tartja a BKV-bérletek utólagos bemutatásakor fizetendő díjat az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint ez sérti az utasok tisztességes eljáráshoz való jogát, ezért a bérletbemutatási-díj felülvizsgálatát javasolja – tájékoztatott közleményében az ombudsmani hivatal. Jelenleg 3000 forint utólagos bemutatási díjat kell fizetnie azoknak, akiknek van érvényes bérletük, de az ellenőrzéskor nem tudják felmutatni. A díj az utóbbi két évben a négyszeresére emelkedett, mostani összege a menetjegyek és bérletek árával, illetve a hazai jövedelmi viszonyokkal összevetve, valamint nemzetközi példákat is figyelembe véve aránytalanul magas – közölte Szabó Máté.

Az ombudsmant a főpolgármester és a BKV vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy a díjat a visszaélések csökkentése érdekében emelték meg ennyire. Korábban ugyanis az utólag bemutatott bérletek körülbelül fele éppen a pótdíjazás napjától volt érvényes, azaz a bliccelők jelentős része visszaélt a bérlet árához képest kedvező árú, akkor 750 forintos bemutatási díj lehetőségével. A Fővárosi Közgyűlés ezért döntött a díjemelésről.

A mostani pótdíj Szabó Máté szerint “szankciós jellegű”, pedig nincs mit szankcionálni, hiszen az utasnak van érvényes bérlete, így a BKV-t nem érheti kár. Az utas legfeljebb az utólagos bemutatással járó költségek megfizetésére lenne kötelezhető, ezért Szabó Máté a bérletbemutatás díjának felülvizsgálatát javasolja.