Szabó Máté: felül kell vizsgálni a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt

Halaszthatatlan a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény – és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok – felülvizsgálata Szabó Máté országgyûlési biztos szerint. Szabó Máté nemrég kapta meg a romák elleni sorozat-támadások nemzetbiztonsági hátterét vizsgáló tényfeltáró bizottság jelentését, melyre levélben reagált az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének.

Bár az ombudsmannak nincs törvényi felhatalmazása, hogy észrevételt tegyen a tényfeltáró munkacsoport jelentésérõl, a feladat- és hatáskörének keretei között azonban kiemelt figyelmet fordít a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységére – olvasható az ombudsman közleményében.

A biztos már régóta úgy látja, hogy nincsenek világos határok a bûnüldözés, a nemzetbiztonsági védelem és az általános biztonságpolitikai szempontok között. Ezek a bizonytalanságok a jövõben a jogállami alapértékek sérelméhez vezethetnek, ronthatják a nemzetbiztonsági mûveletek szakmai hatásfokát.

Szabó Máté és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító, 2009 tavaszán hivatalba lépett tárca nélküli miniszter már korábban megállapodott, hogy az ombudsman munkatársai elméleti segítséget adnak a nemzetbiztonsági törvény áttekintésére megalakuló munkacsoportnak. Az elsõ szakmai megbeszélés után azonban a tényleges munka megállt.

Az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének írt válaszlevelében Szabó Máté ombudsman fenntartotta véleményét, hogy szükség van a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény felülvizsgálatára. Ehhez a Bizottság elnökének és tagjainak támogatását kérte.