Friss hírek

2009.02.17. 07:54

Akár márciusban is lehet BKV-sztrájk

<p>A bérekről és a HÉV tervezett kiszervezéséről egyeztetnek az érdekképviseletek kedden a BKV vezetésével - mondta el a Független Hírügynökségnek Nemes Gábor. A Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének szóvivője közölte, hogy a vállalat hétfőn 2,3 százalékos bérfejlesztést ajánlott, ám ez messze van az általuk kért 8 százaléktól. Az érdekképviseleti vezető szerint, ha nem jutnak rövid időn belül dűlőre, akkor akár már márciusban is számítani lehet demonstrációra vagy végső esetben sztrájkra is.</p>

A bérfejlesztés kapcsán Nemes Gábor elmondta, hogy csomagban gondolkodnak. A nyolc százalékos fizetésemelés mellett meg akarják őrizni a béren kívüli juttatásokat is. Ezzel szemben a BKV vezetése a hétfői tárgyaláson - ahol kizárólag a bérekről volt szó - mindössze 2,3 százalékos növelést ajánlott- tette hozzá a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének szóvivője. Nemes Gábor elmondta, remélik, hogy napokon belül megállapodnak, és március 8-án már a megemelt béreket kapják meg az alkalmazottak. Ha nem jutnak egyezségre, nem kizárt a munkabeszüntetés sem, akár már márciusban. De az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta, hogy igyekeznek ezt elkerülni, a megegyezés a céljuk. A keddi tárgyaláson a béreken kívül szó lesz a HÉV tervezett kiszervezéséről is.

Nemes Gábor közölte, hogy félnek attól, hogy a BKV nem kapja meg a még tavaly év végén ígért 30 milliárd forintos támogatást. Ez a HÉV kiszervezése után járna. Erről az összegről az érdekképviseleti vezető szerint ez idáig nem született kormányhatározat, bár a Pénzügyminisztérium úgy tájékoztatta a közlekedési vállalatot, hogy az ajánlat él. Az ígért 40 milliárdos forrásból tehát eddig 10 milliárd forint érkezett meg - tájékoztatott a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!