Szabálysértési őrizetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Az elmúlt hat napban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 16 főt vett szabálysértési őrizetbe a rendőrség, akiknek többek között lopásért, tiltott kéjelgésért, vagy éppen garázdaságért kell, illetve kellett felelniük.

Garázdaság

A példának okáért egy 23 éves miskolci fiatalember gondolkozhat legalább három napot a tettén. Miskolc belvárosában június 20-án az esti órákban reklámtáblákat és szemétgyűjtőket rúgott fel és mindeközben obszcén szavakkal illette a járókelőket, a városőröket, illetve az őt előállító rendőröket. A garázdaság miatt szabálysértési őrizetbe vett fiatalember ügyét június 22-én tárgyalta a bíróság. A taláros testület három nap elzárással sújtotta a garázdát.

Tiltott kéjelgés, bolti tolvajok

A tiltott kéjelgés visszaszorítása érdekében is állandó harcot vív a rendőrség, így a törvényi feltételek megléte esetén alkalmazzák a szabálysértési őrizetbe vétel lehetőségét, akárcsak a bolti tolvajokkal szemben is, ha az indokolt.

Az elmúlt hat nap (június 17.-től – 22-ig) elrendelt szabálysértési őrizetekkel kapcsolatos statisztikai adatok:

Június 17-én       

  • Miskolci Rendőrkapitányság: 2 fő lopás, 1 fő garázdaság, 1 fő tiltott kéjelgés
  • Ózdi Rendőrkapitányság: 1 fő távoltartási szabályok megszegése

Június 18-án

  • Miskolci Rendőrkapitányság: 1 fő lopás, 1fő garázdaság
  • Szerencsi Rendőrkapitányság: 1 fő lopás Június 19-én
  • Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság: 2 fő csalás
  • Miskolci Rendőrkapitányság: 1 fő lopás

Június 20-án

  • Miskolci Rendőrkapitányság: 2 fő lopás, 1 fő garázdaság
  • Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság: 1 fő kerékpárlopás

Június 22-én

  • Encsi Rendőrkapitányság: 1 fő lopás 

 

Információs háttér

A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi LXXXVI. törvény szigorító rendelkezései értelmében 2010. augusztus 19-től a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői – legyenek azok fiatal vagy felnőtt korúak – elzárással is sújthatóak. A rendőrség többek között ezen ügyekben is a tényállás felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, valamint a bizonyítási eszközök felkutatása és biztosítása érdekében úgynevezett „bírósági eljárást előkészítő eljárást” folytat le. Ennek során – tettenérés esetén – az elkövetőt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti. A törvényi szigorításon túlmenően a kistelepüléseken élők szubjektív biztonságérzetének javítására, a termény és falopások megelőzése és megakadályozása érdekében Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az elmúlt időszakban számos helyi együttműködés született és közös járőrszolgálat indult útra főként rendőrök, erdészek, mezőőrök és polgárőrök részvételével.

 – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Iroda –