Szabálysértés lesz nem engedelmeskedni a rendőri felszólításnak

A jövőben szabálysértést követ el és büntethető lesz az, aki nem engedelmeskedik a rendőrségi felszólításnak. Például, ha egy illegális tüntetésről azután sem megy el, hogyha a rendőrök erre felszólították. Az új szabályozás vasárnap lép életbe.

A rendőrségi törvény egyik előírása az, hogy a rendőri intézkedésnek mindenki köteles eleget tenni. A jog azonban nem szabályozta és szankcionálta azt, aki mégsem így tesz, azaz passzív ellenállást tanúsít – mondta el a Független Hírügynökségnek Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Megfogalmazása szerint eddig tehát joghézag állt fenn.

A kormány azonban módosította a szabálysértésekről szóló rendeletet. Eszerint március 11-től szabálysértés követ el az, aki nem tesz eleget a rendőri intézkedésnek. Azaz, hogyha a rendőrség egy tüntetésen bejelenti, hogy a törvény értelmében feloszlatja a demonstrációt, mindnekinek távoznia kell. Aki nem megy el, szabálysértőnek minősül és 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható – mondta Kondorosi Ferenc.

A korábbi szabályozás szerint egy illegális tüntetésen csak a szervezőket lehetett szabálysértés miatt felelősségre vonni, aki részt vett rajta, azt nem. A Fővárosi Bíróság így hetekkel ezelőtt már több eljárást is megszüntetett olyanok ellen, akiket október 23-án állítottak elő a rendőrök.