Szabálysértés lesz a passzív ellenállás

Budapest – Vasárnaptól változnak az illegális tüntetésekre vonatkozó szabályok. Így már március 15-én is szabálysértésnek számít, ha valaki be nem jelentett demonstráción vesz részt és a rendőrségi felszólításra sem hagyja el a helyszínt, eddig csak a szervező volt büntethető, a résztvevő csak akkor, ha támadt, rongált.

A joghézagra az október 23-ai zavargások ügyében indult eljárások világítottak rá.

A rendőrségi törvény egyik előírása, hogy a rendőri intézkedésnek mindenki köteles eleget tenni. A jog azonban nem szabályozta és szankcionálta azt, aki mégsem így tesz, azaz passzív ellenállást tanúsít – mondta el a Független Hírügynökségnek Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Megfogalmazása szerint eddig tehát joghézag állt fenn.

A kormány azonban módosította a szabálysértésekről szóló rendeletet. Eszerint március 11-től szabálysértést követ el, aki nem tesz eleget a rendőri intézkedésnek. Azaz, hogyha a rendőrség egy tüntetésen bejelenti, hogy a törvény értelmében feloszlatja a demonstrációt, mindnekinek távoznia kell. Aki nem megy el, szabálysértőnek minősül és 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható – mondta Kondorosi.

A korábbi szabályozás szerint egy illegális tüntetésen csak a szervezőket lehetett szabálysértés miatt felelősségre vonni, aki részt vett rajta, azt nem. A Fővárosi Bíróság így hetekkel ezelőtt már több eljárást is megszüntetett olyanok ellen, akiket október 23-án állítottak elő a rendőrök.