Kazincbarcika hírei

2018.05.20. 14:19

Segítenének a tehetségnek Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A modern technika teheti komfortosabbá a kazincbarcikai iskolás életét.

Kazincbarcika - A modern technika teheti komfortosabbá a kazincbarcikai iskolás életét.

Kitűnő tanuló és informatikus szeretne lenni a szeptembertől már gimnazista Baba Levente, aki azonban nehezített pályán éri el sikereit: egy ritka szembetegséggel kell együtt élnie.

A reményt soha nem szabad feladni" Baba István

– Hatéves korában észleltük, hogy valami gond lehet fiunk látásával. Először Miskolcra mentünk el egy magánorvoshoz, problémát észlelt, de a mindkét szemét érintő retinaelvékonyodást csak egy fővárosi szemklinikán tudták megállapítani. Ez a betegség egyfajta csőlátást, színtévesztést eredményez, és az éles látását befolyásolja jelentősen – emlékszik vissza Levi édesapja, Baba István.

Mint mondja, az első látást segítő gépet ezután vették meg, hiszen látták, hogy olyan közel kell a papírhoz hajolnia, mikor ír, hogy a fejét szinte a kezére hajtotta le.

– Mi a kezdetektől megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy fiunk a lehető legteljesebb életet élhesse, ezért megoldásokat kerestünk. Rátaláltunk egy speciális gépre, ami jelentősen könnyítette Levi életét, ez azonban egyáltalán nem mobilis – részletezi István. Most viszont hordozható eszközre lesz szükség, mivel Levente néhány hét múlva ballag, az új tanévet már a helyi gimnáziumban kezdi.

Okos megoldások

– Találtunk is egy tabletszerű eszközt, mely a Prodigi Connect 12 névre hallgat, kicsit több mint egymillió forintba kerül. Ez „csupán” Levi tanulmányainak folytatását tenné lehetővé, viszont létezik egy szemüveg – keresztségben az eSight nevet kapta –, ami ugyan hárommillió forint, viszont az egész életét megkönnyíthetné – mondja István, aki felidézi közben, Levente mennyire fél ma már akár az úttesten való átkeléstől is, betegsége miatt ugyanis nem tudja megbecsülni például az autók távolságát sem.

Megmozdult a város

István eredetileg önerőből, illetve segítőkész üzleti partnereinek segítségével próbálta a forrást megteremteni, első körben a „tabletre”. A gyűjtést sem ő, hanem a család barátai és helyi civilek indították. Mint mondja, nemrég tudta meg, hogy egy június eleji nyárköszöntő jótékonysági program szervezői is őket szeretnék segíteni.

„Elmondhatatlan, hogy mennyire jólesik nekünk ez a segítőkészség, önzetlenség, néha gondolunk is rá, hogy milyen sok, nálunk nehezebb sorsú ember szorul rá, de abban bízunk, ebből a sok jóindulatból jut majd nekik is.”

Mindent megtesznek

Az édesapa leszögezte, mióta diagnosztizálták Levi szembetegségét, az nem romlott. S bár műtéti eljárás vagy gyógyszer jelenleg nincs a retinaelvékonyodásra, a család igyekszik a jövőre pozitívan tekinteni.

– A reményt soha nem szabad feladni. Lehet, később az orvostudomány talál megoldást, az viszont biztos, hogy a feleségemmel továbbra is mindent megteszünk Levi boldogulásának érdekében.


Tudnivalók

Az adományokat ide tudják eljuttatni, a közleményben feltétlen tüntessék fel, Baba Levente:

Kazincbarcika és Környéke Méhész Egyesület

3644 Tardona, Kossuth út 29.

Adószám: 18277401-1-05

Számlaszám: 10701238-67147124-51100005

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!