Szabadulnának a a lerobbant börtönöktől a települések – Magyar Hírlap

Egyre több önkormányzat szabadulna meg a régi, nagyrészt az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, a belvárost elcsúfító fegyintézetektől. Szekszárd az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz fordult, hogy az 1895-ben épült fogházát kiválthassa egy városon kívül felépítendő, zöldmezős beruházású börtönépülettel – írja a lap. Horváth István polgármester szerint a klasszicista épületben szálloda, konferenciaterem, bormúzeum létesülhetne, az ipari park területén pedig egy modern börtön.

Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára szerint a költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy újabb, korszerű börtönöket építsen, de nem zárta ki, hogy ha a város telekkel és anyagiakkal hozzájárul az épület kiváltásához, megkezdődhessenek a tárgyalások.

Jelenleg két helyen, Tiszalökön és Szombathelyen épül új börtön, magántőke bevonásával.

Néhány hónapja a sárotaljaújhelyi fegyház és a szegedi Csillag börtön hasznosítására kínált megoldást egy spanyol cég. A bünetetésvégrehajtási intézeteket idegenforgalmi látványossággá alakítaná át. Börtönszálló létezik már Nagy-Britanniában, Törökországban, Csehországban, Új-Zélandon, Svédországban és Svájcban is.