Szabadulj meg a fejfájástól: 4 lépésben

Teljesen mindegy, hogy hol fáj. Ha a szemeid felett érzed a homlokodban, esetleg a tarkód felett hasogat, vagy a halántékodat nyomja irtózatosan, olyan mintha egyszerűen szét akarna robbanni, ilyenkor mindenkinek ugyanaz a vágya, megszabadulni ettől a szörnyű érzéstől minél hamarabb és szinte bármi áron.

Általában ezeket a kibírhatatlan fájdalmakat nem egy csúnya megfázás, vagy egy tegnap esti görbe éjszaka okozza, hanem a stressz, a folyadékhiány, a fizikai kimerültség. Emellett még hatással lehet ránk és okozhat fejfájást a fény, a hang vagy valamilyen szag is. Két csoportba sorolhatjuk őket, az egyikbe a feszültség, a stressz által kiváltottak vannak. A másik csoportba a migrénes fejfájás tartozik.

Az első fajtánál általában tompa fájdalom és folyamatos nyomás érezhető a fej felső és hátsó részén. Néhányan ilyenkor úgy érzik, mintha egy folyamatosan préselő satuban lenne a fejük. A migrénes fejfájás során szúró, éles fájdalom érezhető, a fej jobb vagy bal oldalán. Jellemző tünetei, hogy érzékenyek vagyunk a fényre, a hangokra és még a szagokra is.

Bárhol és bármikor is törjön rád a fejfájás, egy dolgos hétköznapon, vagy egy hétvégi szieszta közben, minél előbb szeretnél tőle megszabadulni. Olvasd el a következő tanácsainkat, amelyek segíteni fognak, hogy ilyenkor gyorsabban és hatékonyabban túllendülj a fejfájás okozta nehézségeken. Segítünk neked a következő 4 lépésben.

1. Lépés

Keresd meg az okokat

Ha tüske szúródik az ujjadba az első lépés amit teszel, hogy megkeresed és eltávolítod, így tudod megszűntetni a fájdalmat. Ugyanezt a folyamatot kell követni a fejfájásoddal kapcsolatban is.

Ha rendszeresen fáj a fejed, jó ha naplót vezetsz arról, hogy mikor és milyen alkalmakkor tör rád a fejfájás, így látni fogod milyen időszakonként és mi által alakulhat ki ez a rendszeres fájdalom. Mentálisan vagy fizikailag merültél ki? Túl keveset vagy túl sokat aludtál? Ittál elegendő mennyiségű folyadékot? Mindezek könnyen kiválthatják a fejfájást, ezért jó ha elgondolkodunk rajta mielőtt egyből a gyógyszer után nyúlnánk. Ha túlaludtad magad, a legjobb ha elmész egy kicsit sétálni. Ha viszont kialvatlan vagy, akkor kapcsolj ki, pihenj kicsit. Ha kevés folyadékot ittál, igyál egy jó nagy pohár vizet, de ne sört és hasonlókat. Ne feledd a víz az egyik legfontosabb az életünk folyamán, hiszen egy felnőtt ember 65-70 százaléka, egy újszülöttnek 80 százaléka és egy megtermékenyített petesejt 96 százaléka víz. A felsorolt egyszerű lépéseket követve már túl is juthatsz egy fejfájáson.

2. Lépés

Teremtsd meg a nyugodt környezetet

Ha nem tudod pontosan, hogy éppen mi okozhatja a fejfájásod, akkor kicsit változtass meg a környezetedet és ez hatással lesz a közérzetedre is. Minden vonatkozásban meg kell vizsgálni az életteredet és a körülötted lévő dolgokat, mert előfordulhat, hogy túlzottan ingerelnek téged.

Először is figyeld meg a körülvevő világítást, a túl sok vagy túl kevés fény rossz hatással van a szemedre, ami az egyik leggyakoribb fejfájást kiváltó ok. Állítsd be a környezetedben a megfelelő világítást, ami nem fárasztja és bántja a szemeidet. Ha irodában dolgozol a számítógép mögött, akkor vedd kisebbre a monitor világítását, és kapcsold inkább fel az asztali lámpát, ne a teljes és nagy erejű mennyezetvilágítást használd. A legjobb, amikor az irodában lévő kapcsolón van egy fényerő szabályozó így beállíthatod a megfelelő világítást. Másrészről figyelj a normál fényminőségre, mert a túl kevés fény következtében hunyorítasz, összehúzod a szemedet és az arcizmaidat, ami hosszú távon szintén fejfájáshoz vezet majd.

Azok, akik erős migrénes fejfájásban szenvednek, kerüljék az erősebb hangokat és szagokat. Ha megteheted, akkor tölts el egy kis időt egy csendes, besötétített szobában, pihenj, relaxálj. Ha azonban csak kevésbé kínzó fejfájás gyötör, akkor egy kis halk andalító zene is segíthet a kikapcsolódásban és ezáltal a fájdalom megszüntetésében.

Végül pedig a helytelen testtartás is okozhat fejfájást, hiszen ez rossz hatással van a hát és nyakizmainkra. Ha a fájdalmat a nyakadból, a fejed hátsó részében érzed, és onnan sugároz előre, akkor szinte biztos, hogy ez az oka. Ügyelj a helyes testtartásra, próbálj meg mindig egyenesen ülni, akár egy irodában dolgozol, vagy autót vezetsz. Ha sokat telefonálsz miközben dolgozol, akkor ne szorítsd a telefonodat a füled és a vállad közé. A sok mobilozás is okozhat fejfájást, ezért használj head-set-et, kényelmesebb és egészségesebb megoldás.

3. Lépés

Tarts egy kis kávészünetet

Meglepő módon még a legsúlyosabb fejfájás is gyógyítható egy kis koffeinnel. Ha általában sok kávét szoktál inni, de kimarad a reggeli adag, akkor elvonási tünetként jelentkezhet a fejfájás is. Azok akik a gyengébb koffeintartalmú kávét fogyasztják inkább, ilyen esetben nyugodtan igyanak meg egy erős eszpresszót. Az erős fejfájás okának az agyban lévő erek átmérőjének változását, illetve az ennek következtében kialakuló véráramlás módosulását tartják az orvosok. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, viszont szűkíti a perifériás ereket, ezért tompítja a fejfájás tüneteit. Emellett a koffein növeli a fájdalomcsillapítók hatását is, ha már úgy döntöttél, hogy beveszel egyet.

4. Lépés

Segít a gyógyszer vagy a szakember

Vannak olyan esetek, amikor csak a gyógyszer segíthet, hogy megszűntesd a fájdalmat és tovább tudd folytatni a munkádat vagy a napodat. Azonban a legjobb, ha ilyenkor is odafigyelsz az étrendedre és a folyadékszintedre. Rendszeres és erős fejfájás esetén, ha állandóan gyógyszert szedünk, akkor ezek is okozhatnak fejfájást, ezért az állandóan előforduló fejfájással érdemes szakemberhez fordulni, legyen az egy szakorvos, vagy egy megbízható természetgyógyász. Mindkét esetben kövesd és tartsd be az utasításokat.

Forrás: www.mocsokmacsok.hu