Szabadpiacról vásárolnák a gázt a Békés megyei települések

Összefognak a települések Békés megyében, hogy a szabadpiacról vásárolják a gázt, ezzel is spórolva a fűtésszámlán. Az összefogást a megyei önkormányzat kezdeményezte, első körben negyven település jelezte, hogy részt venne a közös gáz beszerzésben. A számítások szerint 15-20 százalékot takarítanának meg így az önkormányzatok.

A földgázellátásról szóló törvény idén július elsejével változott meg. A változások értelmében bizonyos feltételek mellett a fogyasztó a szabadpiacról is megvásárolhatja a földgázt. Ez azt jelenti, hogy nemcsak egy, hanem több szolgáltató között is választhat, és adott esetben olcsóbban juthat földgázhoz.

– Az első becslések szerint éves szinten tízmillió köbméter földgáz beszerzésével számolunk. Ez az önkormányzatok és intézményeik éves fogyasztását jelenti – mondta el a Független Hírügynökségnek Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés alelnöke, hozzátéve: felmérték a helyzetet és úgy látják, jelentős megtakarítás érhető el, ha a szabadpiacról szerzik be a földgázt. Ez akár a 15-20 százalékot is elérheti éves szinten, ami már jelentős megtakarítást jelent az adott esetben több intézményt fenntartó önkormányzatoknál.

A közös beszerzés iránt ugyanakkor nemcsak a nagyobb városok, hanem a kistelepülések is érdeklődnek, hiszen náluk a fűtési költség a költségvetés jelentős hányadát teszi ki, amit egyre nehezebben gazdálkodnak ki.

Az elképzelések szerint az önkormányzatok a közös beszerzéssel egy évre előre kötnének szerződést a legkedvezőbb árat kínáló szolgáltatóval. Majd az év elteltével újra körülnéznének a gázpiacon, a legkedvezőbb lehetőség után.