Szabadon engedtek öt, Irakban fogva tartott iráni diplomatát

Az amerikai hadsereg csütörtökön átadott Iraknak öt iráni diplomatát, akiket még 2007 januárjában tartóztattak le az észak-iraki Arbil városában. Washington tagadta, hogy diplomáciai gesztusként engedték volna szabadon az öt férfit. Közölték, hogy a 2008-ban aláírt, az amerikai csapatok kivonulását szabályozó biztonsági szerződés alapján tették meg ezt a lépést.

A több mint két éve letartóztatott öt iráni diplomatát az őket fogva tartó amerikai hadsereg átadta az iraki hatóságoknak – közölte az iráni és az iraki külügyminisztérium. Ezt megerősítette az Egyesült Államok is. Az öt férfit ezután az iráni nagykövetségre, majd Iránba szállítják – mondta az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Amerikai katonák 2007. január 11-én reggel hatoltak be Irán konzulátusára az észak-iraki Arbil város területén, letartóztatták a konzulátus öt munkatársát, és elvitték az iroda összes számítógépét. Irán a letartóztatások miatt a nemzetközi diplomáciai szabályok megszegésével vádolta Washingtont.

Az amerikaiak azonban fenntartották véleményüket, hogy az öt férfinek nem volt diplomáciai státusza, és azt állították, hogy az amerikaiak elleni erőszakra bíztatták az irakiakat. Washington a letartóztatások idején azt közölte: lehetséges, hogy az arbili konzulátust is azért hozták létre 2006-ban, hogy annak “fedezékében” folytassák a lázítást.