Szabadon engedték a Bagdadban este letartóztatott irániakat

Az amerikai hadsereg elengedte azt a hét iránit, akiket még kedd este vettek őrizetbe Bagdad központjában, közölték iraki tisztségviselők szerdán. Az üggyel kapcsoltban az Egyesült Államok hadserege és kormányzata egyelőre nem nyilatkozott. Az eset tovább ronthatja a már amúgy is feszült kapcsolatot a két ország között.

A bagdadi iráni nagykövetség közlése szerint a letartóztatottak az iraki energiaügyi minisztériumnak dolgoztak, és erőművek újjáépítéséhez nyújtottak segítséget. A nagykövetség egyik diplomatája, és az iraki kormányfő média tanácsadója is megerősítette, hogy szerda reggel már szabadon is engedték, és Nuri al-Maliki irodájába vitték őket.

A csoportot a Bagdad központjában lévő Sheraton hotelből vitték el megbilincselve, szemüket bekötve. A szálloda egyik munkatársa az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a hét iránit vacsora közben vették őrizetbe amerikai katonák helyi idő szerint este nyolc órakor. A katonák átkutatták az irániak szobáit, és onnan több tárgyait is magukkal vittek műanyag zacskókban.

Az amerikai hadsereg szóvivője közölte, hogy őrizetbe vettek “néhány iránit”, akik iráni útlevéllel rendelkeztek, de azt állította: egy ellenőrzőpontnál állították meg őket, autóikban fegyvereket találtak, amelyekre nem volt engedélyük, írt a CNN amerikai hírtelevízió. Amikor az őrizetbe vétel helyszíne körüli ellentmondásról kérdezték, azt válaszolta, hogy a körülmények még tisztázódtak. A Fehér Ház szóvivője nem tudta megerősítetni az őrizetbe vételről szóló jelentést.

Irán közölte, hogy semmivel sem lehet igazolni állampolgárainak letartóztatását.

A két ország közötti amúgy is feszült hangulaton tovább ronthat az eset. George Bush amerikai elnök egy kedden tartott beszédében a perzsa államot a terrorizmus legnagyobb állami támogatójának nevezte, és kritizálta Teheránt, amiért beleavatkozik Irán belügyeibe.