Szabadon engednek egy parlagi sast

Parlagi sas
Parlagi sas
Debrecen, Besenyőtelek – A Madártani Egyesület az akció alkalmával a karbofurán hatóanyagú növényvédő szerek betiltását kéri a szaktárcától.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Hortobágyi Madárkórház vezetője, az illetékes szaktárcák – FVM, és KvVM – képviselőnek jelenlétében
március 28-án, szerdán 10 órakor szabadon enged egy mérgezésből felgyógyult parlagi sast.


Információ
Helyszín: Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet
Találkozó: Hotel Fauna, Besenyőtelek, március 28. , szerda, 9.45 és 10.00 között
Megközelítés: Budapest vagy Miskolc felől az M3-as autópályán Füzesabonyi lehajtóig (115-ös km), majd a 33-as úton Tiszafüred felé. A Hotel Besenyőtelek és Poroszló között található.

A madarászok legutóbb március elején találtak mérgezésben elpusztult sasokat a Nagykunságban. A ritka ragadozómadarak pusztulását ezúttal is egy karbofurán tartalmú növényvédőszer okozta, amely az elmúlt 10 évben bizonyítottan 113 védett, és 32 fokozottan védett madarat pusztított el. Ezek eszmei értéke összesen több mint 28 millió forint.

Mivel a karbofuránt tartalmazó növényvédőszerek számos kevésbé veszélyes vegyszerrel is helyettesíthetőek, ezért a Magyar Madártani Egyesület, csatlakozva egy európai természetvédelmi kezdeményezéshez, arra kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy tiltsa be a karbofurán tartalmú szerek használatát. Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly augusztusban tiltották be teljesen a hatóanyag forgalmazását, miután az elmúlt években vadmadarak milliói mérgeződtek meg miatta.

A Hortobágyi Madárkórházban kezelt parlagi sas elengedésénél jelen lesz az FVM képviseletében Dr. Kocsner Tibor, az országos főállatorvos helyettese, valamint Dr. Magyar Gábor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője.