Helyi közélet

2011.09.30. 19:57

A kísérlet és a rekord is sikerült

Miskolc - A Guinness-rekord sikerült, a Miskolci Egyetemen közel 600-an végeztek kémiai kísérletet.

Miskolc - A Guinness-rekord sikerült, a Miskolci Egyetemen közel 600-an végeztek kémiai kísérletet.Mi történik, ha egy ampulla jódot keményítőre öntünk? Bárki megtudhatta, aki részt vett pénteken a Miskolci Egyetemen abban a Guinness-rekord-kísérletben, melynek célja a kémia tantárgy és a kémiai kísérletezés népszerűsítése volt. Az ország hét városa kapcsolódott be a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett közös rekordállításba. A különböző helyszíneken ugyanakkor, ugyanazt az egyszerű kémiai kísérletet végezték el az erre vállalkozók. Miskolcon összesen 581 diák és felnőtt vette kezébe a jódot és a keményítővel átitatott szűrőlapot, hogy délután 2 óra után 5 perccel maga is tanúja legyen a jód-keményítő reakciónak. Ez nem volt más, minthogy a jód sötétlilává változott. A rekordállításban nemcsak diákok, de a Miskolci Egyetem vezetői, oktatói is részt vettek, valamint a megye vegyi gyárainak dolgozói.

Szívesen jöttek

Vidáman lobogtatják a jódpacás szűrőpapírt a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai. Azt mondják, szívesen jöttek a rekordkísérletre, mert úgy gondolták hogy ez hasznos program. Hortyán Zsófia hozzáteszi: jó ötletnek tartja, hogy így próbálják meg népszerűsíteni a kémiát, ugyanis sokan nem szeretik ezt a tantárgyat. Zsófi szerint azért, mert nehezek a kémiai számolások. Megjegyzi: persze az is sokat számít, hogy ki tanítja a tantárgyat. Mert egy jó tanár még a legnehezebb dolgokat is meg tudja kedveltetni a diákokkal.

A Magyar Kémikusok Egyesületétől megtudtuk, bár az eredmény még nem hivatalos, de Guinness-rekord sikerült. Az országban több mint 3500-an végezték el a jód-keményítő kísérletet péntek délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában