Szabadalom: levéltrágya, a természet erejével

Iván István
Iván István
Abaújvár – Megtalálni, feltalálni nem volt túl nehéz az Abavitot, mert a természet ereje segített.

Ahogy a szabadalmat bejegyző mondta: a földtől, földről indult, műszaki tanulmányai után kereskedő lett, de földhöz tért vissza, mert egész életében azon állt, szilárdan. Iván István valamivel több mint tíz éve kezdte el gyarapítani azt a földvagyont, amelyet ősei ráhagyták. De nem csak ezzel fordult vissza, a természet felé, hanem az életútja során szerzett tapasztalatait is igyekezett a mezőgazdaság szolgálatába állítani. Ennek lett eredménye egy találmány, egy szabadalom. Az a levéltrágya, amellyel gazdagítani lehet a föld termését.

– Az Abavit nevet viselő levéltrágya használatával hozamgyarapodás érhető el, a természet erejével – mondta Iván István. – Mint minden gazdát, így engem is az foglalkoztat, hogy miként, mivel lehetne termésnövekedést elérni. Soha nem voltam híve a vegyi alapú beavatkozásoknak, és hittem abban, hogy a természet segítségével, közreműködésével ahogy sok mindent mást, így azt is meg lehet oldani, amit én szerettem volna elérni. És örömmel mondhatom: sikerült rátalálnom a receptre, és reményeim szerint ez nem csak az én földjeimet fogja gazdagítani, hanem másokét is, mert a szabadalmat bejegyeztettem, és egy cég közreműködésével manapság már bárki számára könnyen elérhető ez a termék, amelynek az is nagy előnye, hogy rendkívül kedvező áron lehet beszerezni, a piacon fellelhető hasonló, de vegyi alapú anyagokhoz képest.

Az előnyei

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen eredményekre képes a preparátum, és mi az ami sikerre viheti az Abavitot.

– A környezetkímélő technológiát először a saját gazdaságunkban kezdtünk el alkalmazni, és az eredmény minket is meglepett: az általunk kifejlesztett levéltrágya használatával 30 százalékos hozamgyarapodást értünk el – válaszolta Iván István. – A 2012-es év száraz meleg nyara ideális körülményeket biztosított az Abavit védőhatásának vizsgálatához. A kezeletlen kontroll parcellába a kukorica alsó levelei kb. 15 nappal korábban kezdtek el száradni mint az Abavittel kezelt parcellában. Jellemző volt hogy kezelt növények a rendkívüli aszályban tovább maradtak zölden mint a kezeletlen állomány. Kezdeti eredményeinket később hivatalos kormányhivatali kísérletek is igazolták, enélkül nem is kezdődhetett volna meg a termék forgalmazása.


Egy kis növénytan az Abavittel

A feltaláló elmondása szerint az Abavit tökéletesen alkalmas arra, hogy biztosítsa a növények széndioxid ellátottságát. Köszönhetően annak, hogy a vízben elkevert nano méretű Kalcium-karbonát alapú preparátum, a növények leveleire permetezve, a szemcsék kis mérete miatt a légzőnyílásokon át könnyen, biztonsággal célba érnek. A növények belsejében az Abavit reakcióba lép a savas karakterű vegyületekkel, amelynek során széndioxid szabadul fel, és egy olyan kémiai folyamat játszódik le, amely által glükóz keletkezik. Ez az úgynevezett „ szén-dioxid trágyázás” eddig – a használt anyag illékonysága miatt – csak üvegházakban, intenzív kertészeti kultúrákban volt lehetséges, viszont az Abavit alkalmazásával a „széndioxid trágyázás” szabadföldön is lehetővé válik. Ennek eredményeként a növények segítséget kapnak ahhoz, hogy felépíthessék saját magukat, vagyis a kezelés által a növények gyökérzete dúsabbá válik, megkönnyítve ezzel a tápanyagok és a víz felvételét a talajból.