Szabad Európa Társaság: szinte mindenki ellenzi a terézvárosi csendrendeletet

17 ezer tiltakozó aláírást gyûjtöttek össze a Terézvárosi Önkormányzat úgynevezett csendrendelete ellen az elmúlt egy hónapban. A Szabad Európa Társaság felmérést is készített a témában a Sziget Fesztiválon: eszerint a magyar válaszadók 92 százaléka, a külföldieknek pedig 99 százaléka nem ért egyet a belvárosi teraszok, sörözõk és üzletek este 10 óra utáni bezárásával.

A Szabad Európa Társaság (SZET) 1000 fesztiválozó véleményét kérdezte meg a terézvárosi csendrendeletrõl: az elképzelést a magyarok 92 százaléka, a külföldiek 99 százaléka ellenezte. A támogatók aránya a magyarok körében mindössze 2 százalék volt – közölte a szervezet. A magyarok fele, a külföldiek 65 százaléka vélekedett úgy, hogy a csendrendelet õrültség, mert az izgalmas éjszakai élet Budapest egyik fõ vonzereje. A megkérdezettek csaknem negyede attól tart, hogy a fõvárosban vissza fog esni a turizmus a rendelet hatására. A SZET szerint ezt az is igazolja, hogy a külföldiek 35 százaléka jelezte: nem jönne többet Budapestre. A válaszadók jó része a kérdésben érintett politikusokat is leváltaná.

A rendelet ellen néhány hét alatt 17 ezer aláírást gyûjtött össze a Szabad Európa Társaság más civil szervezetekkel együtt..