Szabad-e Miskolcon lóháton közlekedni?

Szabad-e Miskolcon lóháton közlekedni?
Miskolc – Mi a teendő, ha – tekintettel a magas benzinárakra, és a hagyománytiszteletre – eldöntjük, hogy ezentúl lóháton közlekedünk autó helyett? Elvégre huszárnemzet vagyunk…

Egyik olvasónk vetette föl a képtelennek látszó ötletet, amelynek a megvalósítása nem kevés gyakorlati problémát vet föl: Akasszunk rendszámot az állat nyakába? És mi a helyzet a sebességkorlátozással, vagy a parkolással? Szokatlan látvány lehet, amint egy vágtató csődör a gyorsítósávban előz egy tötymörgő autóst. De egyáltalán legális ez?

Nem voltunk restek megkérdezni a téma illetékeseit az idevágó szabályokról. Molnár Emil, a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy amint a KRESZ vonatkozik a közúti közlekedés valamennyi résztvevőjére, úgy a gyalogosra és akár a lovasra is. Ha szekeret is kötünk a pacink után, számos szabályt kell betartanunk. Íme, néhány apróság: “Az állati erővel vontatott jármű nem akadályozhatja a forgalmat. Tilos főútvonalon közlekednie, kivéve, ha más útszakasz nem áll rendelkezésre” – tájékoztatott Molnár Emil. “Az úttest szélén kell haladnia, megfelelően kivilágítva. Az üzembentartó vegye figyelembe azt is, hogy az állat terhelhetősége véges. Jobb oldalon, elöl köteles feltüntetni nevét és lakcímét.”

Azt is megtudtuk, hogy a sebességhatárok betartása – bár kellő részletességgel szabályozott – nem annyira szigorú a lóháton közlekedők, mint az autósok esetében. (Valószínűleg egy egész kicsit kevesebb nyeregben ülő gyorshajtó akad a rendőrség horgára, mint gépkocsis).

Természetesen ittasan senki sem vállalkozhat rá, hogy lóhátra pattanjon, szekér esetén pedig illik nem elfeledkezni a hajtási engedélyről. A nagy forgalmú utakról, így a városközpontból is kitiltják a kancákat és csődöröket – legnagyobb bánatunkra.

De hogy jó hírrel is szolgáljunk, a fizető parkolóban négy kerék helyett négy lábon vágtázó járművel is megállhatunk! A Régió Park Kft. ügyfélszolgálatától megtudtuk ugyanis, hogy ők csak rendszámmal ellátott közlekedési eszközt tudnak megbírságolni. Ha nincs azonosítás, nincs parkoló cédula sem.

Kapcsolódó cikkek: