Szabad demokraták is lesznek a aTarka Magyar felvonuláson

Több szabad demokrata politikus és SZDSZ szimpatizáns is jelen lesz majd a civil kezdeményezésű kirekesztés elleni demonstráción szombaton Budapesten – mondta Szent-Iványi István pénteken újságíróknak. Az SZDSZ Országos Tanácsának múlt héten megválasztott elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte állampolgárként Gyurcsány Ferencnek is joga van részt venni a szombati Tarka Magyar felvonuláson.

A liberális politikus a szombati rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem szeretnének rátelepedni a rendezvényre és nem szeretnék, ha ezt a fontos társadalmi ügyet bárki is pártpolitikai célra használja fel. Szent-Iványi István szerint Gyurcsány Ferencnek is állampolgárként ugyanúgy joga van odamenni, mint bárki másnak. A kirekesztés elleni küzdelem jegyében őt sem szabad kirekeszteni – fogalmazott a politikus. Szent-Iványi István ugyanakkor hozzátette azt is, hogy világossá kell tenni, nem szabad engedni hogy pártpolitikai célokra használják a civil kezdeményezést, gondolom nem ez a célja vele.

Szent -Iványi István egyébként nemrég tért haza Grúzából, ahol az Európai Parlament liberális frakciójának küldöttségével felügyelte a rendezési terv végrehajtását. A liberális politikus a többi között beszámolt arról, hogy az ütköző zónán kívül nem találkoztak orosz katonákkal, ennek ellenére vannak fenntartásaik azzal kapcsolatban, hogy az október 10-i határidőig valóban visszavonulnak-e a konfliktus előtti határok mögé. Útjuk során katonai létesítményekben komoly károkat tapasztaltak, és bár a lakóépületekben is sérültek, nem olyan mértékben, mint amire számítottak.