Szabad a pálya, hogy hivatást választhassanak maguknak

Szabad a pálya, hogy hivatást választhassanak maguknak
Miskolc – Két napon át várják a pályaválasztás előtt álló diákokat Miskolcon a sportcsarnokban, ahol egy helyen tájékozódhatnak a megyei továbbtanulási lehetőségekről.

Zsúfolásig megtelt érdeklődő fiatalokkal és kísérőikkel a Miskolc Városi Sportcsarnok, ahol szerda reggel kezdődött a kétnapos „Szabad a pálya” Pályaválasztási Kiállítás. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által szervezett rendezvényre a pályaválasztás előtt álló általános iskolák végzős tanulóit, a szülőket, osztályfőnököket, pályaorientációs tanárokat várják.

Gyerekgondozónak szeretnék tanulni, az is megvan, hol. Gyüker Marianna

Hivatássá válik

– Egy munka akkor értékes, ha észrevétlenül hivatássá válik – ezzel a népi bölcsességgel indította nyitóbeszédét Demeter Ervin megyei kormánymegbízott. Hozzátette: egy olyan nagy lépés előtt állnak a fiatalok a hivatás választásával, ami meghatározza az életüket, ezért ebben igyekeznek nekik segíteni. Ennek keretében minden járásból autóbusszal szállítják a két nap alatt a fiatalokat, összesen 7–8 ezer látogatóra számítanak.

palyavalasztasi-kiallitas02-st

1999 óta rendeznek pályaválasztási eseménysorozatot, ennek kiemelt, látványos rendezvénye a „Szabad a pálya” Pályaválasztási Kiállítás, amellyel segítséget szeretnének nyújtani nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek és a pedagógusoknak is a megalapozott döntéshez, hangsúlyozta Lórántné Orosz Edit, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. Egyébként nem lenne lehetőségük arra, hogy ennyi intézményről tájékozódhassanak egy helyen, néhány óra alatt. A magyar gazdaságnak kiművelt szakemberekre van szüksége, ezért a szakképzést állították a fókuszba, a hiányszakmákkal, cégekkel, lehetőségekkel, tette hozzá.

palyavalasztasi-kiallitas03-st

Bőség zavara

A hivatalos megnyitót követően az érdeklődő fiatalok szinte lerohanták a standokat. Volt, aki minden iskolától gyűjtött be szórólapokat, tájékoztatókat, hogy aztán azok alapján tudjon dönteni, de olyan is akadt, aki céltudatosan kereste fel egy-egy intézmény standját.

Ilyen volt Gyüker Marianna is, aki érdeklődésünkre elmondta, kiskora óta a gyerekekkel való foglalkozás érdekli, így a tervei szerint gyerekgondozónak szeretne tanulni, így olyan iskolák iránt érdeklődött, ahol ezt megteheti. A tájékozódás után úgy tűnik, meg is van, hogy a Mentor Baptista Gimnázium és Szakképző Iskola lesz a megfelelő számára.

A megye számos településéről vannak jelen iskolák és képzőintézmények, akik a leglátványosabb bemutatóikkal, kísérleteikkel, ajándékokkal, játékokkal igyekeznek emlékezetessé tenni a találkozást a diákokkal. De megtalálható a rendőrség, a honvédség, a MÁV és számos cég is a kiállításon, amely csütörtökön is látogatható 9–16 óra között. Aki nem tud dönteni, azt tanácsadással is várják a szervezők.

– Horváth Imre –

palyavalasztasi-kiallitas06-st


A kiállítás számokban

A kiállítók:

  • 78 standon 51 szakképző intézmény,
  • 14 munkáltató,
  • 12 gimnázium,
  • 4 egyetem,
  • 5 felnőttképző intézmény

A legkreatívabb stand díjazottjai:

1. Ózdi Szakképzési Centrum Pattantyús Ábrahám Géza Szakképző iskolája
2. A Formula Racing csapatának versenyautója miatt is a Miskolci Egyetem
3. Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája

Vidékről nagy segítség

Összesen 33 diákkal érkezett a kiállításra a Bódvaszilasi Általános Iskola. Mint Képesné Demény Katalin kísérő tanár elmondta, a gyerekek izgatottan érkeztek a sportcsarnokba, és nagy lelkesedéssel vetették magukat a standok közé. Volt olyan intézmény, amit meg akartak nézni, de olyan is akadt, ami itt tetszett meg nekik. Hozzátette: vannak elképzeléssel rendelkező, bizonytalan és érdektelen diákok is, így igyekeznek minden segítséget megadni ahhoz, hogy továbbtanuljanak. A vidéki gyerekeknek pedig egy ilyen rendezvény nagy segítség, hiszen egy utazással tudják az intézmények ajánlatát megtekinteni.