ÁSZ: jogtalanul kértek állami támogatást

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint 2004-ben több önkormányzat jogtalanul igényelt az államtól közműfejlesztési támogatást.

A szervezet szakemberei 13 szennyvízberuházást vizsgáltak meg az országban, ezekhez 2004-ben 620 millió forint támogatást kértek jogtalanul a települések. Az ÁSZ 9 polgármester és 8 jegyző felelősségét állapította meg. A számvevőszék szerdán hozta nyilvánosságra jelentését több önkormányzat csatornaépítési programjáról.

Eszerint a szabálytalanságoknak több következménye is lehet: folyamatban lévő munkát állíthatnak le, felmondhatják az állami hitelekről kötött szerződéseket, sőt rosszabb esetben csődbe is mehet a csalások miatt valamelyik érintett település. A polgármesterek és a jegyzők között volt, aki a közgyűlés jóváhagyása nélkül írt alá szerződéséket, és nem ellenőrizte rendszeresen, rendben megy-e a csatornaépítés.

Az ÁSZ javasolta a kormánynak, és azon belül több miniszternek, hogy módosítsák a közműfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos jogszabályokat. Így ugyanis elkerülhetnék, hogy jogtalanul igényeljenek a települések az államtól pénzt. A számvevőszék közleményéből nem derül ki, melyik településen vizsgálták a csatornaépítést.