Friss hírek

2009.02.07. 16:40

Engedélyezték a rábakeresztúri (heiligenkreuzi) hulladékégetőt - a magyar kormány fellebbez

<p>A burgenlandi építési hatóság pénteken kiadta az engedélyt a Szentgotthárdtól és a magyar határtól alig néhány száz méterre tervezett rábakeresztúri (heiligenkreuzi) osztrák hulladékégetőre - közölte a Független Hírügynökséggel Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere. A magyar kormány fellebbezést nyújt be az első fokú határozat ellen. A civilek megpróbálják késleltetni a másodfokú döntést.</p>

Negyven napig lehet fellebbezést benyújtani az építési engedély ellen. Bugán József szerint a magyar diplomáciának érvényesítenie kell a magyar környezetvédelmi érdekeket Ausztriával szemben. Haraszthy László, a Környezetvédelmi Minisztérium természet- és környezet megőrzési szakállamtitkára a Független Hírügynökségnek azt mondta: a magyar kormány benyújtja fellebbezését. Hozzátette: mivel ezt már nem tartományi, hanem szövetségi szinten bírálják el, bíznak benne, hogy ez más dimenzióba helyezi az ügyet. A szakállamtitkár szerint lehetséges, hogy Burgenlandban fontos helyi érdek a hulladékégető, ugyanakkor barátságtalan lépés egy ilyen beruházást közvetlen a határ mellé telepíteni.

Az osztrák engedélyezési eljárásba Magyarországról hatezren jelentkeztek be ügyfélként, köztük az Őrségi Nemzeti Park, a szentgotthárdi önkormányzat, valamint Szentgotthárd lakosságának jelentős része. Nekik valamennyiüknek joguk van fellebbezést benyújtani. Sós Zoltán elnök, Pro Natura St.Gotthard környezetvédő szervezet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: szeretnék, ha minél többen élnének fellebbezési jogukkal, mert így lehetőségük lenne legalább késleltetni a beruházást. Mint mondta: abban bíznak, hogy a gazdasági válság és a késlekedés együttes hatása pénzügyi gondokat okoz a beruházónak, amely így talán eláll a hulladékégető megvalósításától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!