Svéd riport Magyarországról, német cikk Nyirő újratemetéséről

    Berlin, Stockholm, 2012. május 29. kedd (MTI) – Magyarországról szóló riportot közölt a svéd Dagens Nyheter című svéd napilap havonta megjelenő Külpolitikai Magazinja a lap berlini tudósítójától, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung a Nyirő-újratemetés körüli magyar-román polémiával foglalkozott kedden.

 

A svéd liberális újság tudósítója, Jan Lewenhagen meglátása szerint Orbán Viktor kétfrontos harcot vív. Ha az EU-elvárásoknak megfelel, akkor az a Jobbiknak szolgáltat muníciót, amivel pedig a Jobbiknak kedvez, amiatt az EU-val gyűlik meg a baja Orbánnak.

A szerző fölkereste Gyöngyöspatát, beszélgetett a helyi önkormányzat jegyzőjével, Mátyás Istvánnal, s beszámolt a munkanélküli romák foglalkoztatását célzó közmunkaprogramról. Az újságíró részt vett a márciusi nemzeti ünnepen, s idézett Vona Gábor március 15-én elhangzott beszédéből. Úgy vélekedett, hogy a Jobbik gyűlése fekete egyenruhásokkal és számos hazafias szólammal az EU és a Fidesz ellen olyan volt, mint egy “nacionalista orgia”. Lewenhagen találkozott Gyurcsány Ferenccel, aki “több százezer magyar számára a kommunista hatalmi elitet testesíti meg”. Gyurcsány a tudósítóval beszélve megvédte őszödi beszédét, mert szerinte, az nem “hazugságbeszéd” volt, hanem “igazságbeszéd”: így akarta az embereket figyelmeztetni, hogy nehéz idők várnak az országra. Az újságíró szerint Orbán Viktor számára nem az ellenzék, illetve Gyurcsány jelenti a veszélyt, hanem a Nemzetközi Valutaalap és az EU.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Nyirő József újratemetésének ügyéről számolt be keddi számában. A Halasztás című írásban a szerző, Joseph Croitoru kifejtette: új szakasz kezdődött a “fasiszta magyar író”, Nyirő József tervezett újratemetése körül kialakult “magyar-román konfliktusban”. Megjegyezte: Szász Jenő, a kezdeményezés “motorja” ragaszkodott ahhoz, hogy az újratemetés pünkösd vasárnapján történjen meg. Szász kijelentéseit, amelyek szerint az újratemetésnek nincsenek jogi akadályai, “román bírálók” a júniusi önkormányzati választást felvezető kampány részeként értékelik, Bukarestben pedig arra gyanakodnak, hogy “Budapest éket akar verni a románok és a romániai magyar kisebbség közé”.

Croitoru idézte Kövér László házelnök nyilatkozatát, amely szerint külön kell kezelni Nyirő írói és politikai munkásságát, amint Mircea Eliade könyveit sem kell kidobni csak azért, mert “egy követ fújt a román fasiszta Vasgárdával”. Ez utóbbi kijelentéssel “betelt a pohár” Romániában – jegyezte meg a FAZ szerzője. Hozzátette: tekintve a magyarok “állhatatosságát” a román fél “nem látott más kiutat”, mint az állami bürokrácia mozgósítását a “vitatott terv” ellen. A magyaroknak így „fogcsikorgatva” meg kellett elégedniük egy emlékmisével, amelyen “bőségesen” volt “harci retorika” – fejtette ki, hozzátéve, hogy az ügy “diplomáciai konfliktussá fajulhat”.