Svéd lapszemle

Svéd lapszemle
Boras – A szerdai svéd lapok mindegyike ír kisebb-nagyobb terjedelemben az esti Elfsborg-DVSC Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzésről.  Elfsborg-Loki sajtótájékoztató 2007.08.07. Svédországban a Loki 2007.08.07. Elindult a Loki Svédországba 2007.08.07.      

17:50 Helyzetjelentés Borasból:

Egy órával a mérkőzés kezdetet előtt még síri csend honol a gyönyörű Boras Arénában, csak a biztonságiak és a labdaszedő fiatalok tartózkodnak a stadionban, noha a kapukat már kinyitották. Senki ne gondolja azonban, hogy 19 órakor is ez lesz a helyzet, a hírek szerint ugyanis minden jegyet eladtak, tehát telt ház, mintegy 15 ezer néző előtt futnak majd ki a pályára a csapatok.
A DVSC játékosai 17.30-kor érkeztek meg a stadionba, bejárták a pályát, így láthatták, amint alaposan öntözik a gyepet, azaz a műfüvet.

Az idő egyik kellemes, 24 fokot mutatnak a hőmérők, és egyelőre semmi nem utal arra, hogy elered az eső.

A várható kezdőcsapatok:Elfsborg: Wiland – Mobaeck, Björck, Augustsson, Karlsson – Ishizaki, A. Svensson vagy Avdic, Holmen, Andersson – Berglund, M. Svensson.

DVSC: Balogh – Bernáth, Mészáros, Komlósi, Szűcs – Demjén, Vukmir, Leandro, Dzsudzsák – Sztojkov, Kouemaha.

A legnagyobb terjedelemben természetesen a Napló „testvére”, a borasi regionális lap foglalkozik a várva várt esti csatával. Az újság a teljes címoldalt (!) az Elfsborg esti fellépésének szenteli, belül pedig négy teljes oldalon taglalja a BL-meccs várható kimenetelét.


Loki-videók Svédországból
 • Elindult a Loki Svédországba
 • Borasban landolt a DVSC-TEVA
 • Loki-edzés a borasi arénában
 • Svédországi lapszemle I.
 • Svédországi lapszemle II.
 • Herczeg András és Rokob Péter az ellenfélről
 • Rokob Péter, Svédországban élő magyar futballedző fordítása szerint a lap hasábjain sírnak-rínak az borasi csapat tagjai és a publicisták a sok sérült miatt. Leginkább a legnagyobb sztár, a svéd válogatott Anders Svensson ágyéksérülése aggasztja a helyi újságírókat, akik nem győzik hangsúlyozni: nagyon nehéz lesz megtartani a Debrecenben szerzett előnyt, azaz kiharcolni a továbbjutást.

  A lapban azért fizetett hirdetésben az utazási irodák már a valenciai kirándulást ajánlják a borasi sportszeretők figyelmébe – ismert, a párharc győztese a spanyol sztárcsapattal találkozik a következő körben -, s ez mindenképpen ellentmond az Elfsborgnál tapasztalt óvatosságnak.

  A borasi lap a Lokiról csak távirati stílusban ír, kiemelve Sándor Tamást, akit a DVSC Anders Svenssonjának nevez az újságíró.

  Az országos svéd sportnapilap, az Aftonbladet rövidebb terjedelemben, da hasonlóképpen latolgatja az esélyeket.

  „Anders Svenssonnal, vagy nélküle, nagyon nehész!” – olvasható a legnagyobb példányszámú svéd napilapban, mely kiemeli, hogy a továbbjutás anyagi szempontból rendkívüli jelentőségű lenne az Elfsborg számára.

  A GT című bulvárlap Dombi Tiborról közöl egy rövidebb cikket, mint a legtöbbre jutott – a Bundesligát és a holland bajnokságot is megjárt – futballista a debreceni csapatból.

  Vége a skandináv nyárnak Borasban

  Borús reggelre ébredt a debreceni küldöttség Borasban. A meteorológusok előre jelezték, hogy szerdára, az Elfsborg-DVSC Bajnokok Ligája találkozó napjára elromlik az idő, azaz a skandináv nyárnak vége.

  Így is lett, bár a hőmérséklet nem csökkent drasztikusan, esőfelhők borítják az eget.

  Az időjárásnak debreceni szempontból azért van jelentősége, mert a Boras Arénában műfű a pálya talaja – ez Svédországban is kuriózum -, melyet, ha eláztat az eső, meglehetősen csúszóssá válik, s erre a lokisták aligha vannak felkészülve.

  A debreceniek most az égiek segítségéért fohászkodnak.

  A szerda esti Bajnokok Ligája-selejtező visszavágójának otthont adó svéd kisváros patináns szállodáját, a négycsillagos Grand Hotelt szállták meg a hajdúságiak, akik felettébb vidám hangulatban múlatták az időt az utazás során. Az egy-nullás hátránnyal érkező lokisták ontották a poénokat. Különösen a mókamesterek, Sándor Tamás, Kerekes Zsombor és Dombi Tibor voltak elemükben, s ez arra enged következtetni, hogy a fiúk az egygólos hátrány ellenére szentül bíznak a továbbjutásban.


  Dzsudzsák bízik a továbbjutásban
  Dzsudzsák Balázs szerint szerdán este sokkal jobban játszik majd a DVSC, mint tette azt a Bajnokok Ligája selejtezőjének első, debreceni mérkőzésén a svéd bajnok Elfsborg ellen, és továbbjut a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének következő körébe. Olvasson tovább…

  Dzsudzsák Balázs, a csapat ifjú ásza a Göteborg és a Boras közötti autóbuszos úton azzal éreztette a helyzet komolyságát, hogy ha nem jutnak tovább, akkor a tulajdonost megkéri, a Józsa FC-be adja el, és ne egy nyugat európai sztárcsapatnak. A csapatot elkísérő szurkolókból még a játékosoknál is több önbizalom sugárzott.

  Többen annyira biztosak a DVSC továbbjutásában, hogy a repülőn már a jövő heti valenciai kirándulást tervezgették. Ismert a DVSC-Elfsborg párharc győztese a spanyol sztárcsapattal találkozik a Bajnokok Ligája következő körében. A délutáni pihenőt követően a magyar bajnokcsapat tagjai a szerda esti mérkőzés helyszínével, a két éve épült – és a hírek szerint ultramodern – Boras Arénával ismerkednek meg.

  Boras: csend, nyugalom, tisztaság

  A DVSC ellenfelének, a svéd bajnok Elfsborgnak az otthona, Boras városa – inkább városka – akkora nyugalmat sugároz, mint Hortobágy-Máta.

  Még a kutya sem rohan, csak sétál, nagyon lassan, szabályosan, a kijelölt úton. Boras lakói kedvesek, de leginkább sokfélék.

  A városka utcáin sétálvatálkozhatunk sok-sok szőke-kékszeművel és legalább annyi közel- és távol-keleti járókelővel.

  Bőrszíntől és származástól függetlenül mindenkiben közös a nyugalom és a derű.

  Ott az előny, itt a remény

  Mindkét csapat vezetőedzője egyetért abban, hogy a svéd bajnok az esélyesebb a továbbjutásra a DVSC-Elfsborg Bajnokok Ligája párharcban, miután a skandinávok Debrecenben 1-0-ás előnyre tettek szert.

  A szerdán este 19 órától kezdődő visszavágó előtti hivatalos sajtótájékoztatón Miroslav Beránek úgy ítélte, hogy mindössze 20 százalék a Loki sansza a továbbjutásra, ami nem sok, de a csapat tagjai elszántak arra, hogy ezt a kis lehetőséget megragadják, és találkozhassanak a spanyol Valenciával a következő körben.

  Várhidi Péter keretet hirdetett

  A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Várhidi Péter kedden kihirdette az Olaszország elleni barátságos mérkőzés bő, 25 fős keretét.

  A csapat az augusztus 22-i összecsapás előtt két nappal kezdi meg a felkészülést Gödön.

  Három DVSC játékos is szerepet kaphat a mérkőzésen: Balogh János, Leandro és Dzsudzsák Balázs.

  BeA – M. P.

  Kapcsolódó anyagok:

 • Készülnek a műfüves visszavágóra
 • Az Elfsborg sem tudott nyerni
 • Siófokon maradtak a pontok
 • BeA