Svéd-dupla, Baumholczer nyolcadik Miskolcon

Akt.:
Svéd-dupla, Baumholczer nyolcadik Miskolcon
Svéd-dupla, Baumholczer nyolcadik Miskolcon - © Fotó: Demeter Zsolt
Miskolc – Kettős svéd sikerrel ért véget a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság szerdai középtávú egyéni versenyszáma. A Bükk-hegységben, pontosabban Jávorkút térségében megrendezett viadalon Baumholczer Máté a magyar csapat eddigi legjobb miskolci világbajnoki eredményét produkálva, nyolcadikként érkezett célba.

A középtávú egyéni viadal résztvevőinek igazi erdei tereppel, a nőknek egy 4,4 km-es, 130 méter szintemelkedéssel és 18 ellenőrző ponttal, míg a férfiaknak egy 5,6 km-es, 205 méter szintemelkedésű, 23 ellenőrző ponttal nehezített körrel «kedveskedett» a pályát kitűző Lenkei Zsolt. Viszonylag hamar kiderült, hogy a jávorkúti erdőre, ösvényekre a svédek éreztek rá leginkább.

középtáv1

A női versenyben Lilian Forsgren ugyan végig nagyot meccselt a norvég Andrine Benjaminsen-nel, de végül nyerni tudott. A bronzérmes cseh Denisa Kosova már több, mint két perc hátrányt szedett össze. A rajthoz állt négy magyar közül Viniczai Csenge, az Óbudai Egyetem hallgatója egyenletes teljesítményének köszönhetően a nagyon figyelemre méltó 15. helyet érdemelte ki. A többiek a mezőny második felében zárták a versenyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A férfiak futamában Oskar Sjöberg szédületes tempóban haladva biztosította be, hogy kettős svéd sikert jegyezhessenek fel a krónikások. Az ezüstérmes helyen célba érkező Pavel Kubát nyomatékosította, hogy Csehország nem véletlenül ér el nagyobbnál-nagyobb eredményeket ebben a sportágban. S, hogy a skandinávoknak ezúttal is igazán jó napjuk legyen, arról egy harmadik svéd, a bronzérmes Johan Runesson gondoskodott. A dobogótól mindössze 1:45 percre elmaradó Baumholczer Máté (Pécsi Tudomány Egyetem) a magyar válogatott eddigi legjobb miskolci világbajnoki eredményét elérve nyolcadikként teljesítette a távot, vagyis a top10-ben zárt ebben a rendkívül erős és népes mezőnyben!A három további magyar induló ezúttal nem tudott a közvetlen élmezőnybe férkőzni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eredmények

Női egyéni, középtáv (4,4 km, 88 induló): 1. Lilian Forsgren (Svédország) 32:12 perc, 2. Andrine Benjaminsen (Norvégia) 32:18, 3. Denisa Kosová (Csehország) 34:24, …15. Viniczai Csenge (Magyarország, OE) 38:01, …42. Károlyi Hanga (Magyarország, ELTE) 43:42, 43. Kovács Filoména (Magyarország, PTE) 43:47, …70. Becze Rita (Magyarország, PTE) 53:41

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Férfi egyéni, középtáv (5,6 km, 113 induló): 1. Oskar Sjöberg (Svédország) 33:11 perc, 2. Pavel Kubát (Csehország) 33:23, 3. Johan Runesson (Svédország) 33:58, …8. Baumholczer Máté (Magyarország, PTE) 35:43, …37. Liszka Krisztián (Magyarország, ELTE) 39:48, …48. Kovács Bertalan (Magyarország, BME) 41:23, …Bugár Gergely (Magyarország, BME) 52:15.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A világbajnokság további verseny-programja:

Augusztus 4., csütörtök: 10:00 – 13:00, váltó – Jávorkút

– Szűcs István sajtófelelős –