Ásványvíz gyártóját bírságolta meg a versenyhivatal

Kétmillió forintra bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Veritas Gold nevű ásványvíz gyártóját a termék megtévesztő reklámozása miatt. Az Aquarius-Aqua Kft. az indoklás szerint nem hirdethette volna az innivalót “A legkiválóbb íz-díjas ásványvízként” illetve “A legkiválóbb íz-díjas magyar ásványvízként”, mivel ennek valóságtartalmát a társaság nem tudta igazolni.

Az ásványvíz 2006 júniusában díjat nyert Brüsszelben a Nemzetközi Íz és Minőségi Intézet versenyén, ezután kezdték a terméket reklámozni a “Világ élén” szlogennel. A GVH szakértői viszont úgy gondolták, hogy a víz nem állhat a világ élén, mert a brüsszeli megméretésen nem került a legjobbak közé, vagyis a háromcsillagos kategóriába – csak két csillagot kapott a díj angol megnevezése szerint. Emellett a versenyen mindössze 25 terméket indítottak, és ennek alapján nem lehet világviszonylatban véleményt mondani – derül ki a GVH csütörtöki közleményéből.

A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a társaságot most először marasztalták el versenyfelügyeleti eljárásban, illetve a kifogásolt hirdetést még az eljárás kezdete előtt önként felfüggesztették.