Svájci segítséggel újulhat meg az ívóvízellátás magyar településeken

Szerdán írták alá a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a hozzávetőlegesen 5 milliárd forint értékben jóváhagyott ivóvízhálózat rekonstrukciós programot – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében.

A Svájci Államszövetség összesen 130,7 millió svájci frankkal – körülbelül 25,5 milliárd forinttal – támogatja Magyarországot öt éven keresztül annak a svájci hozzájárulásnak a részeként, amelyet Svájci Államszövetség a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országoknak nyújt. A program alapvető célja, hogy a kibővült Európai Unióban csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket.

Az Együttműködési Program keretében első ütemeként négy pályázó csaknem 25 millió svájci frankos támogatást nyert vízellátási infrastruktúrája fejlesztésére.

A fejlesztés eredményeképpen Magyarország segítséget kap a Csatlakozási Szerződés derogációs kötelezettségeinek teljesítéséhez, míg az érintett településeken élő lakosság számára megszűnik a nem megfelelő minőségű ivóvíz fogyasztásából származó egészségügyi kockázatok veszélye. A sikeres pályázatok eredményeként Ózdon,Balassagyarmaton, Érden és tizenhárom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülésen indulhatnak a beruházások.
– Független Hírügynökség –