Svájc letelepedési korlátozásainak megszüntetését sürgette a szlovák külügyi tárca

    Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Ismételt lépéseket tett a szlovák külügyminisztérium a Svájc által májusban bevezetett – a letelepedési engedélyekhez kapcsolódó – korlátozások megszüntetésének irányában – tájékoztatott csütörtöki közleményében a szaktárca a szlovák külügyi államtitkár és Svájc pozsonyi nagykövetének szerdai találkozójára hivatkozva.

 

Peter Javorcík szlovák külügyi államtitkár és Christian Fotsch, Svájc pozsonyi nagykövete találkozóján az egyik fő témaként éppen a Svájc által – május elsejei hatállyal – a kelet- és közép-európai országokból érkezett bevándorlókkal szembeni korlátozások kerültek terítékre. A több oldalról bírált korlátozás szerint Svájc évente összesen már csak 2000 letelepedési engedélyt ad ki az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 8 ország, köztük Szlovákia és Magyarország állampolgárai számára.

Peter Javorcík a találkozón sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a svájci hatóságok megkülönböztetést tesznek az Európai Unió tagállamai között, és egyben reményét fejezte ki, hogy a svájci kormányzat belátható időn belül megnyitja munkapiacát a szlovák állampolgárok előtt. Az államtitkár rámutatott: Svájc munkapiacának tavalyi – az Európai Unió újabb tagországai előtt való – megnyitása nem eredményezte a Svájcba bevándorló szlovák állampolgárok számának a jelentős emelkedését.

Svájci hivatalos adatok szerint 2011 májusától 2012 február közepéig 1820 szlovák állampolgár kapott letelepedési engedélyt Svájcban, közülük 1513-an svájci munkáltatókkal kötött munkaszerződések alapján.