Magyarország

2008.03.03. 06:43

Nyilvános lesz a műhibaperek listája Magyarországon

<p>Budapest - Március végétől kórházakra lebontva lehet majd látni az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján, hogy egy-egy kórház ellen mennyi műhibaper indult - írja a Népszabadság.</p>

A kimutatásból ki fog derülni, hogy az intézmény hány pert nyert meg, vagy vesztett el, illetve mennyi végződött egyezséggel. A felügyelet egyébként nem szankcionálhatja azokat az intézményeket, amelyek ellen tömegével indulnak perek, de a lista legalább ráirányítja a hatóság figyelmét a problémás területekre.

Az egészségbiztosítási pénztár pedig a maga módján nyilván megteszi majd a szükséges lépéseket, például nem köt szerződést, vagy a jó szolgáltatóknak magasabb díjat fizet ugyanazért az ellátásért. Évente 2-300 orvosi műhibaper indul, a számuk Budapest kivételével nem emelkedik. A többségük 1-3 év alatt befejeződik, van azonban, ahol csak 5 év után születik döntés. A legtöbb per továbbra is a szülészettel és nőgyógyászattal kapcsolatban indul.

Kapcsolódó cikkek:

  • Megszaporodhatnak a műhibaperek
    Több lehet a műhibaper a jövőben, a kórházak átszervezése körüli bizonytalanságok miatt.
  • Műtét közben aludt el az orvos
    Az amerikai Egészségügyi Regisztrációs Hivatal, amely az orvosi engedélyek kiadásáért felelős, azonnali hatállyal felfüggesztett állásából egy bostoni aneszteziológust, aki elaludt egy műtét közben.
  • 180 ezres perköltség - a biztosító hat havi részletfizetést enged
    Pert vesztettek a kórházzal szemben ezért a kórháznak és a biztosító társaságnak is 180-180 ezer forint perköltséget kell fizetnie egy pitvarosi házaspárnak. A fiatal pár azért fordult bírósághoz, mert szerintük orvosi műhiba miatt született kislányuk súlyos agykárosodással, amibe 5 hónaposan bele halt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!