Helyi közélet

2013.04.27. 20:02

“Kilinccsel előre” teljesítették a távot

Bükkszentkereszt - E sorok írójának meggyőződése, hogy nincs még egy olyan község a megyében, mint Bükkszentkereszt.

Bükkszentkereszt - E sorok írójának meggyőződése, hogy nincs még egy olyan község a megyében, mint Bükkszentkereszt.A hétköznapokon oly nyugodt és tiszta levegőjű település lakói egykedvűen veszik tudomásul, hogy időről időre hermetikusan le kell zárniuk a falut, hogy a főutcán egy csomó idegen “randalírozhasson”. Ha gyógynövény napokat vagy gombafesztivált tartanak, a települést több ezres tömeg lepi el, amit már megszoktak az itt élők, azonban Bükkszentkereszt egy új “hóbortot” is befogadott: szombaton itt, a község főutcáján rendezték meg az első magyar drift trike partyt. De hát ki csodálkozik ezen? Aki tudja, hogy az egyik bükkszentkereszti portán két láma legelészik, az biztosan nem...

Robogtak és csúsztak

Azoknak, akik nem tudnák, miről is van szó: a drift trike-ot leginkább egy strapabíró háromkerekű gyerekbiciklire lehetne hasonlítani, ami nem rendelkezik pedállal. Erre szükség sincs, mert a trike lovasai a gravitációt használják ki: a hegyi aszfaltutak magasabban fekvő részéről gurulnak le a mélyebben fekvő részekig. A cél, hogy minél nagyobb sebességgel tegyék meg ezt, ez viszont képtelenség, ha a gumik tapadnak, hiszen így nagyobb tempónál egyszerűen lefordulna az útról a háromkerekű készség. Ezért a trike-ok hátsó - jellemzően gokartról kölcsönzött - kerekeire PVC lefolyócső-gyűrűket húznak, majd olyan keményre fújják a gumikat, hogy ezek masszívan rajta is maradjanak. A PVC fenemód csúszik az aszfalton, így a járgány hátsó része a nagy sebességgel vett kanyarokban megpróbál kitörni, amit a versenyzők ellenkormányzással igyekeznek korrigálni, s mivel a trike-okon nem csak pedál, de fék sincs, időnként salakmotoros módjára, a talpukkal támasztják ki magukat.

Leírva lehet, hogy nem tűnik túl izgalmasnak, de ha valaki látott már egy meredek lejtésű úton veszett tempóban oldalazva csúszó, driftelő trike-ot, annak hamar megtetszik ez a látványos extrémsport, ha pedig maga is felült egy ilyenre, rabjává válik az ilyenkor felszabaduló adrenalinnak. Bükkszentkereszten szombaton 32 versenyző nyolc futamban párosával teljesítette a temető és a buszmegálló közötti távot, ami bővelkedik kanyarokban, így a szép számú közönségnek bőven volt része látnivalóban. Bár a verseny végeredményét nem a futamok során elért időeredmények, hanem a kapott pontok alapján állapították meg, igazán látványos farolásokat csak nagyobb sebesség mellett lehet elérni, így a trike-osok komoly tempóban zúdultak alá a hegyi úton. Volt persze, aki kissé túlvállalta magát vagy alábecsülte a hátsó kerekei csúszását, ezért az utolsó kanyart nem sikerült elegánsan bevennie. Ennek e sorok írója is kis híján áldozatul esett, mert az egyik kisodródó jármű ledöntötte a lábáról. De sebaj, így jár az, aki botor módon a “bukótérből” néz egy trike-versenyt!

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában