Süth: nem zárnak be üzemeket

Süth Miklós
Süth Miklós
Budapest – Ideiglenesen sem kell bezárni hazai élelmiszeripari vállalkozásokat, a guargumi készleteket azonban addig zárolják, amíg nem bizonyosodik be, hogy az egészségügyi határérték alatt tartalmaznak dioxint – mondta a Független Hírügynökségnek Süth Miklós országos főállatorvos.

A guargumit használó cégeknek az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságnál kell jelentkezniük. Ha nem teszik és ellenőrzéskor lebuknak, akár hárommillió forintnyi állategészségügyi bírságot is fizethetnek.
Az ellenőrzések folyamatosak – mondta a főállatorvos.

Az Indiából érkezett, dioxinnal fertőzött guargumira még csütörtökön bukkantak egy pékségben. Ezután rendelte el az országos főállatorvos a készletek zárolását és laboratóriumi vizsgálatát. Süth Miklós elmondta: a jelenleg boltokban lévő, guargumi felhasználásával készült élelmiszerek nem szennyezettek. Azt, hogy pontosan mennyi adalékanyagot kell bevizsgáltatni, még nem tudni.

A guargumi nevű adalékanyagban a megengedett határértéken felül került dioxin kis mennyiségben nem káros. Hogyha azonban sok kerül az emberi szervezetbe, akkor bőrgyulladást okozhat, hosszú távon pedig rákkeltő. A világ guargumi termelésének 80 százaléka Indiában folyik.