Süth Miklós: mindig mindent nem lehet ellenőrizni – MTV

Az országos főállatorvos szerint semmilyen garancia nem létezik arra, hogy biztosan nincs mérgező élelmiszer a boltokban. A különböző termékeket felhasználó vállalkozóknak kötelességük meggyőződniük arról, hogy az áruk legális alapanyagokból készültek-e, illetve megfelelnek-e az előírásoknak. A vásárlók esetenként rendkívül nehéz helyzetben vannak, mert nem lehet tudni, hogy melyik céget csábította el a pénz, és nem tett eleget a jogszabályi előírásoknak – fogalmazott Süth Miklós a Magyar Televízió Az Este című műsorában csütörtökön.

A hatóságoknak arra van meg a lehetősége, hogy megfelelő gyakorisággal és apparátussal folyamatos ellenőrzéseket hajtsanak végre, de mindig mindent nem lehet ellenőrizni – mondta Süth Miklós. Az élelmiszer biztonságát ezért mindig annak a vállalkozónak kell garantálnia a szabályok szerint, aki azt fel kívánja használni. A minőségről és biztonságról önellenőrzés során kell meggyőződnie.

“Hiába tudjuk itthon nagyon jól kontrollálni a magyarországi élelmiszer-előállítókat, a nagyvilágban történő eseményekkor meg kell bíznunk a társhatóságokban és a külföldi vállalkozók tisztességességében” – mondta a főállatorvos a műsorban nemrég kirobbant melamin-botrány kapcsán.

Az országos főállatorvos csütörtökön az erre vonatkozó európai bizottsági határozatra hivatkozva betiltotta a kifejezetten csecsemők és gyermekek táplálására szánt összetett – állati- és növényi eredetű termékeket egyaránt tartalmazó – élelmiszerek importját Kínából. Elrendelte egyes Kínából származó élelmiszerek, illetve takarmányok laboratóriumi vizsgálatát, és esetleges megsemmisítését is. A vizsgálat költségei az érintett élelmiszer-, illetve takarmány-vállalkozót terhelik.