Süth: Magyarország ismét madárinfluenzától mentes ország

A gyors bevatkozásnak, a baromfitartók együttműködésének és a téli időjárásnak köszönhetően gyorsan és viszonylag kis áldozattal sikerült megállítani Magyarországon a madárinfluenza terjedését. Így az ország ismét madárinfluenzától mentes, szabad a forgalom -mondta Süth Miklós, országos főállatorvos egy hétfői sajtótájékoztatón.

Szigeti Sándor, Csongrád megyei főállatorvos emlékeztetett arra, hogy két helyen jelent meg a madárinfluenza, az egyik január 21-én Lapistón, a másik Derekegyházon hat nappal később. Mivel az állattartó telepek gyorsan jelezték a vírus felbukkanását, hamar meg tudták hozni a szükséges intézkedéseket, így még idejében meg tudták semmisíteni a fertőzött állományt és ki tudták jelölni a 3, illetve 10 kilométeres védőzónákat.

Szigeti Sándor szerint a baromfitartók együttműködése mellett, a vírus terjedésének megakadályozásában nagy segítséget jelentett a környéken élők együttműködése is. A csongrádi főállatorvos elmondta, hogy a védőzónák mentén körülbelül 8000 gépkocsit vizsgáltak meg a rendőrök, de egyik járművezetőtől sem kellett semmit elkobozni. Segítséget jelentett még az is, hogy a téli időszakokban általában kevsebb baromfit tartanak a telepeken, ilyenkor ugyanis a fűtési költségek miatt szinte midenhol visszaszorítják a tenyésztést -tette hozzá Szigeti Sándor.