„Süt a nap, hűs a víz, és nézem a szép nőket”

Hűsölés a Mályi-tavon
Hűsölés a Mályi-tavon
Mályi – Itt volt a kánikula. Akadtak, akik a következő vizsgára pihentek rá a tó partján.


Szombat délután akkora volt a hőség, hogy aki csak tehette, a hegyekbe vagy a víz közelébe menekült. Mi meg is találtuk a „menekülő” családok egy részét, méghozzá a Mályi-tó partján. Már az is felüdülésnek számított, ha valaki csak az árnyékban üldögélt, mert az erős szél elviselhetőbbé tette a rettenetes kánikulát.

Itt tűrhetőbb

A Gruber család is így tett, fürdés után az egyik tóparti asztal mellett táboroztak le, apa, anya és négy gyermekük.
– Itt tűrhető a hőmérséklet – állapítja meg a családfő, Gruber Péter. – Egy órája jöttünk, fürödtünk, de lassan indulunk haza. Tóhoz egyébként ritkán jövünk, inkább strandra járunk. Vagy Aggtelekre, ahol a hegyekben nincs ilyen meleg. A gyerekeknek sem könnyű ilyenkor – jegyzi meg az apa – a kicsi már nyűgösködik.

Az édesanya, Kereskenyi Erika még hozzáteszi, azért nagyon oda kell figyelni fürdéskor. Hiszen csak közel a parthoz biztonságos. Szerencsére a három nagyobb gyerek már tud úszni. Kiderül, valóban menekültek a lakásból Mályiba, mert otthon most 25–26 fokosak a szobák.

A gyerekek megmutatják nekünk, milyen felszereléssel indultak a vízbe. Van kis gumicsónakjuk, karúszójuk, de még vízipisztolyuk is. Az iskolás Veronika nemcsak a tóparti délutánnak örül, de annak is, hogy kitört a vakáció. Már meg is vannak a nyári tervei, napközis tárborba megy majd, aztán a Balatonhoz.

Kereszthuzat

– Csak jobb itt, mint a panelben.

Ezt már Szegedi Csaba mondja, aki szintén a családjával érkezett. Elmeséli, otthon rettenetes a forróság. Éjszaka csak úgy tudnak aludni, ha megy a ventilátor. Aztán kicsit segít az is, ha néha kereszthuzatot csinálnak, Úgy döntöttek, itt maradnak a tó partján estig, mert itt elviselhető a hőség.

– A városban megrekedt a forróság, nem lehet kibírni. A tó mellett legalább mozog egy kicsit a levegő – teszi hozzá.

A vízbe ők sem merészkednek messze, csak addig, amíg derékig ér. Elárulják, nagyon ritkán jönnek a tóhoz, ez most kivételes alkalom.

Gumipancsoló

Azonban nem mindenki ilyen óvatos. Egy páran a tó átúszására vállalkoznak. Legtöbben azonban a part közelében pihengetnek vagy szórakoznak. Találkozunk egy vidáman sörözgető társasággal. Kiderül, egyetemisták, és a vizsgaidőszak közepén muszáj egy kicsit lazítaniuk. Miklós, Dávid és József elárulják, még van vizsgájuk.

– Hegyi Erika –

 

Egész nyár, a tó partján

A Mályi tó partján hűsölő egyetemisták szomszédságában idősebb úr barnítja a testét a napon. Bár ez teljesen felesleges, hiszen már így is bronzszínűre sült. Nevét nem árulja el, de azt igen, hogy ő az egész nyarat itt tölti, mert a közelben vett egy kis házikót.

– Süt a nap, hűsít a víz, és nézem a szép nőket. Kell ennél több? – teszi föl a költői kérdést.

Címkék: , ,