Friss hírek

2009.09.28. 13:06

A hivatalban lévõ kormányfõ nyerte a portugál választást

<p>Bár megnyerte a vasárnapi választást, elvesztette parlamenti abszolút többségét a hivatalban lévõ portugál kormányfõ. A hivatalos adatok szerint José Sócrates Szocialista Pártja (PS) a szavazatok 36,56 százalékát szerezte meg a voksoláson, ami 96 képviselõi helyet jelent számukra a 230 fõs lisszaboni parlamentben. Ez jelentõs visszaesés a legutóbbi választási eredményhez képest: 2005-ben ugyanis 121 parlamenti helyet - és abszolút kormányzati többséget - szerzett a párt.</p>

A legfõbb ellenzéki pártnak számító Szociáldemokrata Párt (PSD) 29,09 százalékát nyerte el a szavazatoknak, ami 78 parlamenti széket jelent a számukra. Rajtuk kívül a konzervatív Néppárt jutott a parlamentbe - 21 képviselõi helyet jelentõ 10,46 százalékkal -, továbbá a szélsõbaloldali Baloldali Blokk (9,85 százalék, 16 hely), valamint a kommunisták és zöldek szövetsége (7,88 százalék, 15 hely). A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a végleges eredmények október 7-én, azaz a külföldön leadott szavazatok megszámlálása után lesznek elérhetõk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!