Sürgősséget kér az SZDSZ a költségvetési plafon tárgyalásához – részletes – Fodor

A költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat sürgős tárgyalását kezdeményezi a Házbizottság következő ülésén az SZDSZ – erről szerdán döntött a liberális párt közgazdászaiból és szakértőiből álló Liberális Gazdasági Kabinet (LGK). Fodor Gábor, a párt elnöke szerint a plafon megoldást jelentene az olyan “elszámolási hiba” ellen, ami a 2007-es zárszámadás kapcsán kialakult. Fodor szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány 4,5 százalékra becsülve fél százalékkal túlbecsülte a statisztikák alapján végül 4 százalékos hiányt. Szintén korrigálni kellett a gazdasági növekedést 1,3-ról 1,1 százalékra.

A zárszámadás kapcsán kialakult helyzetnek Fodor Gábor szerint két üzenete van. Egyrészt nagyobb a költségvetési mozgástér, mint a kormány állította, másrészről nagyon komolyan meg kell vizsgálni a költségvetést. Az eset mindenestre semmiképpen sem erősíti a kormány hitelességét – mondta.

Az SZDSZ elnöke szerint a költségvetési plafon bevezetésével stabilizálhatják a büdzsé kiadási oldalát, a többleteket pedig hiány- és adócsökkentésre kell fordítani, előbbi stabilizálja a gazdaság helyzetét, míg az adócsökkentés a versenyképességet javítja.

A jövő évi költségvetési tervezettel kapcsolatban Fodor Gábor kritikaként fogalmazta meg, hogy a kiadási oldal 500 milliárd forinttal haladja meg az idei költségvetését. (Az SZDSZ korábban ismertetett javaslata szerint ugyanis a jövő évi büdzsé nem haladhatná meg az ideit, a 2010-2011-es pedig az előző évi gazdasági növekedés felével megegyező mértékben emelkedhetne.)

A zárszámadás során kiderült elszámolási hibák egyébként nemcsak az SZDSZ számára elfogadhatatlanok, a fideszes képviselők például ki is vonultak az ülésteremből a zárszámadás hétfő esti tárgyalásánál. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke ennek kapcsán szerdán azt mondta, hogy kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés függessze fel a 2007-es zárszámadás tárgyalását, a költségvetési bizottság pedig hallgassa meg a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék illetékeseit.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Liberális Gazdasági Kabinet szerdai ülésén nem tartotta elfogadhatónak a kormány adótörvény-módosító csomagját sem. A liberális szakértők szerint ugyanis az nem orvosolja a hazai túladóztatást, nem csökkenti érdemben Magyarország versenyképességi hátrányát, és nem ad kielégítő választ a nemzetközi pénzügyi válságra sem. Az LGK ezért azt javasolta, hogy a kormány által benyújtott javaslathoz készüljön egy módosító csomag, amely egyebek között 2 millió forintról 3 millióra emelné az szja 18 százalékos sávhatárát.

A liberálisok ezen kívül az kezdeményezik, hogy az iparűzési adó összegének fele továbbra is legyen levonható a társasági adóból, és megszüntetnék szolidaritási adót is. Az LGK elképzelései szerint a társadalombiztosítási járulék csökkentése nem csak a minimálbér kétszereséig, hanem a jövedelem teljes összegére érvényes lenne.

Annak érdekében, hogy a költségvetési hiány mértéke idén megközelítse, 2009-ben pedig alatta maradjon a 3 százaléknak idén takarékos gazdálkodásra, a költségvetési tartalékok október közepén esedékes felszabadításakor pedig szigorra van szükség – tartja az LGK.

Az LGK szerint a hazai vállalkozások számára előnyt jelentene, ha hosszabb távra tervezhetnék működésüket. Jelentős előrelépés lenne, ha az állami kiadásokat 3 évre rögzítő költségvetési plafontörvénnyel párhuzamosan, a most készülő adótörvények is előre meghatároznák a következő évek adópolitikájának irányát.

Az SZDSZ szakértői szerint a kormány úgynevezett Robin Hood-adóval kapcsolatos javaslata tovább rombolná a befektetői bizalmat. Bevezetése azt üzenné, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni és fejleszteni, hiszen a kormány bármely nyereségesnek tűnő ágazatot rendkívüli adókkal sújthat. Az egymást követő kormányok irracionális hatósági gázár-megállapítási politikája ilyen eszközzel nem korrigálható. Rendkívüli adóztatás helyett olyan lépésekre van szükség, amelyek rövid és hosszú távon egyaránt képesek garantálni a fogyasztók érdekeit, a környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontokat, valamint az ellátás biztonságát. Ezért az LGK munkacsoportot hozott létre, amely egy héten belül előkészíti az SZDSZ távhő-támogatással kapcsolatos módosító javaslatait.