Sürgősen szaporítani kell a szürkemarha-állományt

Magyar szürkemarha
Magyar szürkemarha
Szakértők szerint egyre kisebb, ezért sürgősen szaporítani kell a magyarországi szürkemarha-állományt.

A hungarikumnak számító állat húsát itthon és külföldön is egyaránt nagyon kedvelik, mert az egészséges – a szürkemarha úgynevezett ridegtartásban él ugyanis, egész évben kint van a legelőn, és csak természetes anyagokat eszik.

Míg a XVII. században még 150 ezer szürkemarhát adtak el itthonról külföldre, addig most Magyarországon mindössze 6 ezer szürkemarha-tehén van regisztrálva, a teljes állomány becslések szerint 10 ezer állatból áll.

A somogyfajszi pásztorparkban az állomány sokáig csak 53 tehénből állt. Nem tudott szaporodni, meg nem volt megfelelő bika. A Cseles nevű bika idén érkezett a csordához. Gazdája szerint jól teljesít, jövőre várják az újabb kisborjakat, és akár a duplájára nőhet majd az állomány.

A szürkemarha húsra azért nagy a kereslet, mert az állatok bio körülmények között élnek. Egyáltalán nem igényelnek abrakot, illetve egyéb takarmány kiegészítőket ahhoz, hogy meghízzanak. A hús mennyisége nem vetekszik ugyan egy hízómarháéval, de a minősége sokkal jobb – mondta a Független Hírügynökségnek Lancz Kálmán, a tenyészet vezetője.

Az Európai Uniótól elvileg lehet támogatást kérni az őshonos fajta fenntartásához. Ám a szigorú egészségügyi előírásoknak eddig csak ez a somogyfajszi pásztorkert felelt meg, a többi tenyészet minősítése nem megfelelő az EU-nak
hirdet�s