Súlytalanság és rakétakilövés a miskolci űrtáborban

A súlytalanságot is modellezik, és a rakéták űrbe való feljuttatását is tanulják abban a táborban, amelyet középiskolás fiataloknak szervezett a Magyar Asztronautikai Társaság Miskolcon. A táborban nem űrhajósokat képeznek, hanem megtanítják a gyerekeket arra, hogy komplexen gondolkodjanak, és a természettudományokat egységként kezeljék.

Az űr helyett medence, szkafander helyett búvárruha. Az érzés – állítólag – ugyanaz. A súlytalanság állapotát modellezik az űrtábor résztvevői. Egy téglatestet kellett összeszerelniük a víz alatt.

Egy másik gyakorlat során egy vízzel töltött műanyag palackot rakétaként juttattak a levegőbe, méghozzá úgy, hogy biciklipumpával sűrített levegőt fújtak a palackba. Állítólag az űrkutatás hajnalán is így kísérleteztek a kilövéssel. A táborban ilyen gyakorlatokon keresztül ismertetik meg a gyerekeket az űrkutatással.

Neizer Zita, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkár-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, az emberek azt gondolják, hogy az űrkutatás arról szól, hogy az űrhajósok a világűrben dolgoznak, de ez csak a jéghegy csúcsa. Magyarországon is több cég, kutatóintézet foglalkozik a természettudományok minden területén az űrkutatással.

A táborban nem űrhajósokat képeznek. A szervezők szerint már az is eredmény, ha az itt táborozó gyerekek az iskolában érteni fogják a fizikát.