Súlyosításért fellebbezett az ügyészség dr. Mengyi Roland és társai ügyében

Mengyi Roland
Mengyi Roland
Tiszaújváros – A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt hozott ítélet ellen a Központi Nyomozó Főügyészség már a tárgyaláson négy vádlott terhére jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Törvényszék a február 21 – én kihirdetett ítéletével a váddal egyezően állapította meg mind a hét vádlott bűnösségét, azonban a büntetés kiszabásánál négy vádlott esetében az ügyészi indítványhoz képest lényegesen enyhébb büntetéseket szabott ki, a költségvetési csalásnál az elkövetési értéket a vádtól eltérően állapította meg, és a vádlottak cselekményét alkalmatlan kísérletként értékelte.
Az elsőfokú bíróság dr. Mengyi Roland volt országgyűlési képviselőt, és egy társát végrehajtandó szabadságvesztésre, három vádlottat végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, két vádlottat pedig pénzbüntetésre ítélt, míg egy vádlottnál 5 millió forintra vagyonelkobzást rendelt el. A végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt két vádlottat, valamint a három végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottat emellett pénzbüntetésre, a hét vádlott közül négyet a váddal egyezően, foglalkozástól eltiltásra is ítélt.

A vádképviseletet ellátó ügyész a tárgyaláson a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottak tekintetében hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, a pénzbüntetésre ítélt vádlottak esetében a pénzbüntetés napi tételének felemelése mellett szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést azzal, hogy egyiküknél a szabadságvesztés végrehajtásának próbaidőre történő felfüggesztése, míg a másiknál a végrehajtandó szabadságvesztés mellett közügyektől eltiltás kiszabása indokolt.

Emellett a vádképviseletet ellátó ügyész mind a hét vádlottnál fellebbezést jelentett be az ítélet indokolása ellen is, az elkövetési érték váddal egyező megállapítása és annak rögzítése végett, hogy a vádlottak cselekménye nem minősül alkalmatlan kísérletnek.

ÉM


Mengyi Roland
Budapest - Három év börtönre ítélte Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Mellékbün...