Súlyos szabálytalanságok miatt közérdekû pert indít ingatlanfinanszírozók ellen a felügyelet

Az ügyfelek érdekében indít közérdekû bírósági pert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ingatlanhitelezõ vállalkozások ellen, a magatartásukon önként javítani hajlandóknak “vádalkut”, hatósági szerzõdést kínál. A felügyelet törvénytelenségek sorát, hátrányos szerzõdési feltételek sokaságát találta a rendkívül kockázatos ügyfeleknek ingatlanhitelt nyújtó 12 vállalkozásnál. Annak viszont nincs jele, hogy rendszerszerûen azért mondtak volna fel gyorsan szerzõdést, hogy megszerezzék a késedelembe esett adós ingatlanát – hangzott el a PSZÁF sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Az ingatlanhitelezést végzõ 12 pénzügyi vállalkozást vizsgálta 2009. második felétõl a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Olyan társaságokat, amelyek bankoktól felvett pénzt folyósítottak: 10 jelzáloghitelezést, 2 ingatlanlízinget végzett. Többségük kisebb vállalkozás, egy nagy név van köztük, az AEGON csoport hitelszolgáltatója.

A vizsgálat megállapításait rendkívül súlyosnak minõsítette Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke. A pénzügyi vállalkozások jó része jogsértõen járt el a fogyasztókkal szemben, máskor betû szerint ugyan nem hágták át a törvényeket, de eljárásuk súlyosan hátrányos az ügyfelekre nézve. A jogsértések sora hosszú, például névleges kölcsönfelvevõ úgynevezett BAR-listás helyett, követhetetlen kapcsolat a hitelközvetítõkkel, tulajdonosi összefonódások.

A PSZÁF megállapította, hogy különféle jogcímeken díjak sokaságát kérik el, gyakran maximumösszeg megjelölése nélkül. Egy bemutatott példa szerint 6,3 milliós, svájci frank alapú kölcsön hathavi törlesztése után, majd öt hónap elmaradást követõen a nem fizetõ ügyfél tartozása 9,6 millióra ugrott, az ingatlan értékesítése után is 2,2 millió maradt. A szolgáltató például késedelmi kamatként havonta 2,5 százalékot számított fel a számtalan díj mellett. Elõfordult olyan eset is, amelyben a pénzügyi vállalkozás az ügyfél értesítése nélkül egyoldalúan váltott devizanemet. A finanszírozók jogszerûtlenül kötöttek ki lemondást törvényben garantált jogokról.

Mindezek alapján a PSZÁF úgy döntött, hogy fennállása óta elsõ ízben úgynevezett közérdekû keresetet indít bíróság elõtt a 12 vállalkozás egy részével szemben, kérve a jogsértõ szerzõdési feltételek érvénytelenségének kimondását. (Ez aztán egyéni kártérítéseket alapozhat meg.) Farkas Ádám nem tudta megmondani, hány ilyen vállalkozás van a 12 közül. Ugyancsak egyelõre ismeretlen számban fog – afféle “vádalkuként” – hatósági szerzõdést felajánlani. Ez a Gazdasági Versenyhivatal által alkalmazott módszerhez hasonlóan a kisebb súlyú szabálytalanságot elkövetõknek ad lehetõséget arra, hogy elmarasztaló megállapítás és büntetés elkerülése érdekében önként vállalják a hiba kijavítását, az ügyfél kártalanítását.

Ezek mellett kiszabnak – a sorban hozott határozatokban – intézményi és személyi bírságokat. Most még kisebb összegeket, mert ez a vizsgálat a januárban hatályba lépett szigorú fellépést lehetõvé tevõ törvénymódosítás elõtt indult. Néhány esetben pedig magánszemélyekkel szemben büntetõfeljelentést tettek jogosulatlan hitelezés miatt – mondta Farkas Ádám.

A vizsgálat során nem találtak arra példát, amely arra mutatna, hogy ezek a pénzügyi vállalkozások az adós ingatlanának gyors megszerzése érdekében bontották volna fel a szerzõdést – hangsúlyozta a PSZÁF elnöke. A jellemzõ gyakorlat az, hogy a 90 napon túli tartozás után törvényesen léptek – tette hozzá.

Azt is feltárta a felügyeleti eljárás, hogy ennek a hitelezetti körnek, s ennek következtében a vállalkozások mûködésének óriási a kockázata amiatt, hogy sokan kapnak kölcsönt olyanok, akiket a pénzintézetek elutasítanak. A 12 szolgáltatónál a tavaly októberben felmondott szerzõdések aránya a teljes állomány közel 14 százaléka volt, miközben a bankoknál a 90 napon túli, de még fel nem mondott jelzáloghitelek csak 4,6 százalékot tettek ki.. Mindezt látva a felügyelet úgy döntött, hogy az ezeket a szolgáltatókat refinanszírozó bankoknak márciustól a jelenlegi tõkekövetelmény duplájának elkülönítését írja elõ erre a kockázatos állományra. Farkas Ádám nem válaszolt a Független Hírügynökség kérdésére, hogy ezt látva a bankoknak megéri-e egyáltalán refinanszírozniuk ezeket az ingatlanhitelezõket. Annyit azért elmondott, hogy ezek a társaságok rendkívül visszafogták aktivitásukat, új hitelt alig folyósítanak, néhányuknál már szóba került az ügyfélátruházás.

A PSZÁF által vizsgált 12 ingatlanhitelezõ: Lánchíd Hitel és Faktor Zrt., Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt., New Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (ezeket már megbüntette a felügyelet), Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt., Pesti Hitel Zrt., Quality Financial Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Általános Hitel és Finanszírozási Zrt., ÁHF Lízing Pénzügyi Zrt., Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és Lízing Pénzügyi Zrt., Korona Credit Jelzáloghitel Zrt. és AEGON Magyarország Hitel Zrt.