Súlyos harcok Törökországban

Már csaknem 40 halottja van a kurd gerillák és a kormányerők közötti harcoknak. – adták hírül török források szombaton. Ez a legsúlyosabb összecsapás ebben az évben. A külföldön tárgyaló török kormányfő hazaindult.

Különösen heves összecsapás tört ki Törökország délkeleti részén a kormányerők és a kurd gerillák között – adta hírül szombaton a helyi Anatolia hírügynökség a hadsereg egyik szóvivőjére hivatkozva. A harcokban már legalább 15 török katona és 23 kurd lázadó esett el, a kormányerők két tagját pedig egyelőre nem találják.

Az eddigi hírek szerint a kurdok az iraki határnál fekvő Hakkari tartományban lévő Semdinli településnél támadtak meg egy török állást, rakétavetőkkel és gépfegyverekkel még pénteken. A támadásra válaszul a törökök a harci repülőkkel és tüzérséggel mértek csapást a kudok észak-iraki állásaira. Idén még nem volt ilyen sok áldozattal járó összecsapás Törökországban a kormányerők és a kurd csapatok között.

A Türkmenisztánban tárgyaló Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök bejelentette, hogy nem utazik Mongóliába. “A delegáció néhány tagja elutazik Ulánbátorba, a többiekkel én hazamegyek – mondta a kormányfő Asgabatban.

A török parlament a jövő héten dönt arról, hogy újabb egy évre megadja-e az engedélyt a hadseregnek, hogy a határokon túl, Észak-Irakban is csapást mérhesssen a Kurd Munkáspárt (PKK) állásaira. A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott PKK a nyolcvanas évek közepén fogott fegyvert egy független Kurdisztán kikiáltásáért – azóta már több mint 40 ezer ember vesztette életét a harcokban.