Súlyos feszültségek az élelmiszerágazatban

Dráguló élelmiszerek...
Dráguló élelmiszerek...
Nagymértékű drágulást regisztrált a mezőgazdasági termékek körében a Központi Statisztikai Hivatal. A hétfőn publikált júniusi éves termelőiár-indexből azonban az is kiderül, hogy rendkívül eltérő az egyes termékek árának alakulása, különösen ha a fogyasztói árakkal vetjük össze.

A gabonafélék termelői ára átlagosan 28,9 százalékkal nőtt 2006. júniusához képest, a boltokban azonban a péksüteményekért 32,6, a lisztért 31,8 százalékkal kellett többet fizetni. A kenyér 23,5 százalékos drágulása azt mutatja, hogy ebben az érzékeny árucsoportban a kereskedelem mérsékelte az inflációt. A számok mögött azonban az is meghúzódik, hogy a hirermarket-láncokban egyre terjed a saját pékségek aránya, amelyekben akár önköltségi ár alatt is készítenek kenyeret.

Az élelmiszerek 10,5 százalékkal drágultak egy év alatt, ami meghaladja az infláció átlagát. A baromfihús csaknem 17, a tojás 13 százalékkal került többe idén júniusban, mint tavaly.

A zöldségek termelői árai – a megszokottnál korábbi betakarítás miatt – alacsonyabbak voltak, 14 százalékkal, de a súlyos feszültségeket a húsárak mutatják. A vágóállatok termelői árai átlagosan 5,4 százalékkal csökkentek, ezen belül a sertéseké 12 százalékkal, a kereskedelemben azonban az éves árcsökkenés csak 1,1 százalék volt júniusban, ami szintén arra mutat, hogy a termelők jelentős árveszteséggel értékesítették az állatokat.

Hasonló a helyzet a baromfihús esetében, amelynek termelői ára 10,1 százalékkal nőtt, a fogyasztói ár viszont majdnem 17 százalékkal volt magasabb idén júniusban a tavalyihoz képest. A tejet 6,7 százalékkal drágábban állították elő, az üzletekben azonban 10,4 százalékkal került többe. Érdekes módon a tojásoknál a 14,7 százalékos termelőiár-emelkedést nem követte a bolti 13,2 százalékos drágulás.

Az adatokból jól látható tehát, hogy az élelmiszerek drágulása – különösen az átlagos háztartás fogyasztásában elfoglalt súlyuk alapján – nagy mértékben hozzájárult az elmúlt év inflációjához, és a helyzet idén sem lesz jobb. A rendkívüli aszály miatt feleannyi kukorica termett, mint máskor, jelentős a kiesés a kenyérgabonában is, a felvásárlási árak az egekbe szöktek az elmúlt hetekben.

A hazai állattenyésztőkre leselkedő legnagyobb veszély azonban az, ha beigazolódik az ágazati érdekképviseletek félelme. A parlamentmezőgazdaságibizottságának múlt heti ülésén elhangzott, hogy az egész Európában megfigyelhető takarmányhiány következtében tömegesen kerülhetnek piacra a kényszerből levágott állatok, ami a felvásárlási árak további esését vonhatja maga után. Egészen addig, amíg ki nem ürülnek a készletek, ami viszont jövőre jelentős drágulást sejtet.

Kapcsolódó anyagok:

  • 295 forint volt. 400 lesz az élősertés kilója?
  • Soron kívül csökkenhet az áfa?
  • Az aszály miatt nő az élelmiszerek ára


  • További hírek a Magyarország kategóriából