Súlyos fegyházbüntetést kaptak a törökbálinti rablógyilkosok – az ítélet nem jogerős

Társtettesként, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért 10, illetve 12 évi fegyházra ítélte pénteken a Pest Megyei Bíróság a törökbálinti iskolai rablógyilkosság két tettesét. Emellett az elsőrendű vádlottat 6 évre, a másodrendű vádlottat pedig 8 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A rablógyilkosságot még 1997-ben követték el Törökbálinton, az ELTE gyakorló iskolájában, de a gyanúsítottakat csak 8 évvel később fogták el. 1997. november 4-én este két, akkor 17 illetve 19 éves fiatalember 25 késszúrással és pisztolylövésekkel megölték azt a 21 éves egyetemistát, aki biztonsági őrként dolgozott az iskolában. A tettesek pisztolyt, kést, orvosi gumikesztyűt, feszítővasat és kalapácsot vittek magukkal, hogy megszerezhessék az iskola dolgozóinak fizetését. Azzal a mesével jutottak be az épületbe, hogy bennfelejtették a tornafelszerelésüket. Először kétszer fejbelőtték az őrt, majd összeszurkálták és elvágták a nyakát.

Az ítélet indoklásakor a bíróság hangsúlyozta a bűntett rendkívüli brutalitását. Kiemelték, hogy miután a másodrendű vádlott tarkólövésekkel megsebesítette a biztonsági őrt, az elsőrendű vádlott rátérdelt az áldozat hátára, a hajánál fogva hátrahúzta a fejét, és átvágta a nyakát. Ezután, ahogyan a bírónő fogalmazott, az elsőrendű vádlott szinte önkívületi állapotban szurkálta össze a számtalan sebből vérző, életéért könyörgő áldozatot. A fiatalember körülbelül másfél-két óráig haldoklott.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész háromnapi gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért fellebbeznek.