Súlyos allergia esetén nem elég a calcium – idén több a darázscsípés

Idén az átlagosnál jóval több a darázs, így gyakoribbak a halálos rovarcsípések is. Az arra allergiásoknál a darázs-, vagy méhcsípés rohamot okozhat, ami akár végzetes kimenetelű is lehet. Kevesen tudják, de súlyos allergiás reakció esetén nem segít a calcium. A betegnek adrenalin tartalmú injekciót kell kapnia, méghozzá perceken belül. Az elmúlt két hétben csak Komárom-Esztergom megyében ketten haltak meg darázscsípés miatt, egy allergiás fiú pedig a bravúros mentésnek köszönheti az életét.

Az tévhit, hogy a calcium minden allergiás reakció esetén hatékony. A rovarcsípésekre fokozottan érzékenyeknek nem elég a calcium, adrenalin tartalmú injekciót kell kapniuk, méghozzá gyorsan. A szert mindig kéznél kell tartani és vészhelyzet esetén azonnal a combba be kell adni. Ez az injekció vényköteles, nem támogatott készítmény, az ára 15 ezer forint körül van, de érdemes beszerezni, mert életmentő lehet – mondta el a Független Hírügynökségnek Czompó Márta tüdőgyógyász, allergológus. A szakember azt is hozzátette, ha valaki darázs-, vagy méhcsípés után egy-két percen belül kiütéseket tapasztal a testén, viszket, látászavarai vannak, vagy emelkedik a vérnyomása, azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen a legközelebbi gyógyszertárba.

Magyarországon a felnőtt lakosság 4 %-a, a gyermekek 0,4-0,5 %-a fokozottan érzékeny méh- illetve a darázscsípésre. Az allergiás tünetek évek alatt súlyosbodhatnak is.

Két héttel ezelőtt a vértestolnai tűzoltóparancsnok, kedden pedig egy rédei fiatalember halt bele egy-egy darázscsípésbe. A 21 éves fiú tudta, hogy allergiás, ezért volt is nála calcium. Hiába vette be azonnal, már nem segített rajta. Jóval szerencsésebb volt az a fiatalember, akit szerdán a Mosoni-Dunán vízi túrázás közben csípett meg egy darázs. Ő nem tudta, hogy allergiás, de a mentőhelikopter gyorsan megtalálta, és a pilóta bravúros ügyességgel szállt le egy – szinte – zsebkendőnyi területen. A fiú így időben megkapta az ellenszert és azóta már jól van.

Az egyik rovarirtószer-gyártó cég arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy idén eddig háromszor annyi darázsirtó szert adtak el, mint tavaly ilyenkor. Ebből arra lehet következtetni, hogy idén jóval több a darázs, mint általában.