Sülve–főve félsz nélkül…

A magyar konyhatechnika szokásosan alkalmazott módszerei mellett ételeinken keresztül semmi problémát nem okozhat a madárinfluenza vírusa – állítja dr. Borsodi Károly a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás szakembere. Madárinfluenza és az ember [.doc – 30KB]

A hazai fogyasztók körében az utóbbi időben indokolatlan félelmet keltett madárinfluenza kórokozója ugyanis igen „sérülékeny”,  gyenge vírus, amely ha netán elfordulna is valamely baromfi húsában, 60 Celsius fok hőmérsékleten, 20 perc alatt bizonyítottan elpusztul azaz tönkremegy.

A baromfit és a tojást alaposan meg kell főzni, így elpusztulnak mind a szalmonella baktériumai, mind a madárinfluenza vírusai – tanácsolja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is. Hozzátéve hangsúlyozzák: ez csupán elővigyázatosság, és semmiképpen nem jelenti azt, hogy bárki megbetegedett volna az unióban. Nincs bizonyíték sem arra, hogy megkezdődött a madárinfluenza terjedése a táplálékláncon keresztül, sem arra, hogy emberek is elkaphatják a vírust.

Ha a magyar konyha klasszikus étkeire gondolunk, bátran készíthető valamennyi, hiszen például az elmaradhatatlan tyúkhúsleves 100 Celsius fok közelében órákig fő, de még egy izletes csirkepaprikás elkészülési ideje is legalább egy óra.

  • Óvatossági szabályok a szárnyas-tartásban
  •  

    – Galambos Béla –