Süllyedõ hajó a Dunán – megfeneklett, egyelõre nem tud partra jutni

Egyelõre nem tud partra jutni az az áruszállító hajó, amely léket kapott és süllyedni kezdett szerda délután a Dunán, Visegrádnál. A helyszínre várják a fõvárosi tûzoltók hajóját és búvárokat, hogy egy nagy teljesítményû szivattyút vihessenek fel a megfeneklett teherhajóra. A katasztrófavédelem adatai szerint a hajón elõl, bal oldalt másfél méteres lék tátong.

A német lobogó alatt hajózó áruszállító hajó léket kapott a Dunán, a visegrádi vár közelében, amikor hegymenetben haladt, vagyis Esztergom irányába hajózott. Víz tört be a jármûbe. A kapitány azért, hogy elhárítsa a süllyedés közvetlen veszélyét, igyekezett a partnak kormányozni a hajót. Délután három óra körül sikerült a part közelébe manõvereznie.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nem sikerült partot érnie a hajónak, mert Visegrád felett egy öbölnél, a parttól több mint 50 méterre megfeneklett. A szentendrei tûzoltók próbálják megközelíteni, de a jeges vízben ez egyelõre nem sikerült. A helyszínre várják a fõvárosi tûzoltók hajóját, illetve búvárszolgálatát egy nagy teljesítményû szivattyúval. Ezt kellene feljuttatni a hajóra, hogy kiszivattyúzzák a betört vizet. Ettõl talán megemelkedik a hajótest és partot érhet.

A hajó egyébként 80 méter hosszú, 9 méter széles és 665 tonna repcét szállít. A hajón bal oldalt, elõl másfél méteres lék tátong. A jármûnek egyébként az eddigi hírek szerint kétfõs, horvát személyzete van, egyikük sem sérült meg.